Lite fakta om ph-värde och afrohår

PH värdesskala:
 
      
          Citron    Vinäger                     Bakpulver          Ammonia        
0----------------------------------------------7--------------------------------------------14
Acid                            Hår               Neutralt                                       Alkalie
Battery Acid                                      Vatten                        Sodium Hypochloride                                                                                                                      Rakpermanent
                                       
  • Människans hår har ett ph-värde mellan 4.5-5
  • Hårets naturliga oljor, ger fukt och skydder håret från svamp och bakterier.
  • Hårprodukter som har ett ph-värde mellan 4-7 är bra hårprodukter. Om hårprodukter har ett ph-värde under 3 och över 8 är det inte bra hårprodukter, detta då hårets cuticle och cortex förstörs.
 
Tre saker som ''öppnar'' upp hårets cuticle är följande:
  • Temperatur (Varmt och kallt): Värme öppnar upp, kyla låser till
  • Ph balans (Alkaline och Acid) Alkalie öppnar upp, Acid låser till
  • Yttre behandlingar: Exempelvis, silikoner och oljor (Produkter som är ''silkiga'' eller oljor kan manuellt låsa till hårets cuticle.
Högt Alkalie leder till att en substans smälter, blir till vattenlösning och/eller förstörs
 
Högs Acid leder till till att en substans fräts bort och/eller förstörs
 
Nackdelar med alkalie substanser är att det ''öppnar'' upp håret för mycket och konsekvensen blir att cortex absorberar för mycket vatten. Överflöd av fukt och vatten är inte bra för håret.
 
Fördelar med acid substanser är att det ''låser till'' hårets cuticle och detta leder till att fukten i håret hålls kvar. I sin tur leder detta till att bakterier och svamp hålls utanför.

Aloe vera juice, jojoba olja, castor olja och vatten = bra leave in conditioner/balsam efter hårtvätt (detta är ett sätt att ''stänga'' till hårets cuticle och därmed bevara fukten i håret.  Aloe vera juice har ett ph-värde kring 4.0-4.5, detta kan man mixa med vatten om man vill (för att ph-värdet ska öka lite och hamna mellan 4-7)

Rakpermanentat hår brukar befinnas sig på ph-värdet nummer 14, därmed är det viktigt att använda  neutraliserande schampoo. Neautraliserande schampoo ser till att håret hamnar på ph-värde mellan 3-6. Neutraliserande schampoo stoppar den kemikaliska behandlingen och ändrar håret till en ny formstruktur.
 
Sebum: Håret producerar naturliga oljor ifrån hårbotten för att reducera vattenbrist i huden. Även personer med afrohår har denna olja liknande ''build ups'' (som man brukar få från hårprodukter när man inte har tvättat håret på länge). Hårets sebum skyddar hårbptten och hud från infektion av bakterier och svamp. Därmed är det inte bra att tvätta håret för ofta.
 

Informationen kommer från youtube bloggaren Kimmaytube



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

blackhaircare.blogg.se

Personer med afrotextuerat hår kan få hälsosamt och friskare hår. Personer med afrotextuerat hår kan även växa ut sitt hår så långt som de själv önskar. Målet med denna blogg är att bryta myten gällande personer med afrotextuerat hår och ge ökad kunskap kring ämnet afrohår och hårvård.

RSS 2.0