Workshopen i Jordbro :)

Skrivet av Linda den 2013-10-24 klockan 23:24:00
I tisdags kväll på min allra första workshop på Jordbro ungdomsgård var otroligt intressant. Det var ett öppet klimat där ungdomarna kunde komma och lämna när de kände för det. Vi börjde kl 18:30 och slutade kring kl 20:30. Det var ungdomar med olika afrohårtyper som närvarade. Ibland kom även ett par killar som joinade oss. Även personer med andra hårtyper var med, dvs personer som ej hade afrotextuerat hår. Det var roligt att det fanns ett intresse från olika håll. Ungdomarna var mellan 12-19 år gamla.
 
 
Killarna
Jag upplevde att det var lättare att prata med killarna om deras åsikter kring diverse ämnen om afrohår. De kändes öppna med deras tankar och åsikter. En kille uppgav att han tyckte om tjejer med afrohår, (även tight afrohår) med många utav de andra killarna föredrog dock tjejer med rakt, lockigt och/eller vågigt hår.
 
Killarna tyckte främst att hår på tjejer känns ganska ointressant och de undrar varför tjejer ens fokuserar så mycket på hår och hårskötsel. Killarna sa också att de kan godta i princip vilken hårstil som helst så länge hårstilen passar tjejen bra. dvs att det handlar mest om hur tjejen bär sin frisyr snarare än vad självaste hårtypen är.
 
Tjejerna
Jag upplevde att tjejerna var mest intresserade av att ta reda hårskötsel kring afrohåret, de ville ta reda på hur man kan få långt hår snarare än att diskutera olika ämnen kring afrohår. De ställde frågor som ''Vilken hårprodukt kan man använda för att få längre hår?''
 
Tjejerna med andra hårtyper (ej afrohår) upplevde jag hade god koll i hur de skulle skötas deras hår.
 
Ett par tjejer som ursprungligen var från somalia uppgav att de inte hade afrohår. :D Intressant tyckte jag!
 
Jag la märke till att många tjejer med tighta hårlockar inte var nöjda med deras naturliga hår. De sa att de inte gillade deras afro. De vill antingen ha vågigt eller rakt hår hellre. De skulle inte ens kunna gå utanför hemmet med deras naturliga hår. Dessa tjejer hade antingen löshår, weave eller flätor.
 
Tjejer med lite lösare lockar ville veta hur de kunde få längre hår, många utav de hade haft längre hår när de var yngre men numera har deras hår blivit kortare och mer slitet. Dessa tjejer hade deras naturliga hår, många utav de hade färgat deras hår.
 
 
 
 
En av tjejerna som ej hade afrohår frågar:
-Är du hårfrisörska?
Jag svarar att jag inte är det. Jag gillar faktiskt inte att hålla på med hår, styla andras hår m.m.
-Ok, då är du mer som en hårdoktor!
 
<3 Hahah jag älskar ungdomarna! Det var en rolig och en jätteintressant kväll! Otroligt givande var det att höra deras tankar :)

Löshår med afrotextur

Skrivet av Linda den 2013-10-24 klockan 00:26:38
Jag har nyss fått reda på att det finns löshår med afrotextur. Coolt va? :) Tjejen i videon visar hur man sätter på löshåret. Dem är riktigt fina faktiskt!
 

...

Skrivet av Linda den 2013-10-23 klockan 23:10:00
Aww.. Finns det något sötare? :)
 

Macadamia hårprodukterna

Skrivet av Linda den 2013-10-23 klockan 22:56:00
 
Nu börjar det göras en hel del reklam för Macademia hårprodukter i landet. Hårprodukterna verkar vara riktade till personer med lockigt hår och afrohår. Någon som har prövat dessa hårprodukter?

Låna från naturen med jämna mellanrum ...

Skrivet av Linda den 2013-10-22 klockan 07:31:00
 

Workshop =)

Skrivet av Linda den 2013-10-22 klockan 07:27:00
 
Igår kväll och i helgen har jag haft lite fullt upp med att förbereda inför en workshop med ungdomar!! Jag fick en förfrågan om att komma till ungdomsgården i Jordbro. Åh, det ska bli riktigt skoj att träffa ungdomarna ikväll! Vilken ära! Det känns jättekul, för jag älskar verkligen att prata om afrohår och hårvård. Men vi får väl se hur det går, det kanske inte ens dyker upp några ungdomar.. haha!
 
Håll tummarna för mig =)

Pappa har noll koll :)

Skrivet av Linda den 2013-10-22 klockan 07:16:00
Min lilla pappa har verkligen ingen koll när det gäller hår och hårväxt =) Igår kväll var jag och hälsade på pappa och hans familj. Av någon anledning så pratade vi lite allmänt om hår. 
 
Linda: Så förra året rakade jag av allt mitt hår och nu vill jag låta mitt hår växa ut.
Pappa: Linda, är det ditt riktiga hår som du har just nu?
 
(Jag bar på min peruk som har en hårlängd ända ner till naveln.(mid back length). =)
 
 
 
Men hur många pappor har koll egentligen?

=)

Skrivet av Linda den 2013-10-18 klockan 21:19:00
 

Första produkten av Shea moistures har kommit hem :)

Skrivet av Linda den 2013-10-18 klockan 21:16:00
 
Från hemsidan ebay lyckades jag hitta en leave-in balsam från Shea moistures. Den innehåller ingredienserna Shea smör, Jojoba olja, Vitamin E, Aloe vera, Glycerin och Cocoa butter. Underbart <3 
Nu väntar jag bara på en hårbalsam och hårstylingskräm från Shea moistures..
 

Meagan Goods naturliga hår

Skrivet av Linda den 2013-10-18 klockan 17:15:00
Meagon Good visar sitt naturliga hår på instagram ;)
 
 
Jättefina lockar har hon!
 

Fuktgivande hårbehandling: med Tresemmé Naturals

Skrivet av Linda den 2013-10-15 klockan 06:25:00
 
Denna helg blev det en fuktgivande hårbehandling med Tresemme Naturals. Det var väldigt enkelt denna gång. Man skulle kunna säga att jag gjorde en co-wash fast jag valde ändå att ha i Tresemme balsam i några timmar innan jag tvättade ut allting. Som ni ser så är mitt balsam slut nu :(. Även om jag ska börja använda hårprodukter från Shea mouisture i höst så kommer jag ändå att fortsätta använda Tresemmé Naturals. I love that product! <3

Hår tävling

Skrivet av Linda den 2013-10-15 klockan 06:16:00
Imorse såg jag via min facebook att Schwazkopf har en hårtävlig på gång. Någon som är intresserad? :)
 
 

#Läsarfråga

Skrivet av Linda den 2013-10-13 klockan 20:44:00
 
Numera brukar jag oftast ha twists. Men jag funderar på att sy in syntetsiskt weave som jag vill ha i max 1 -2 mån (jan-dec månad). Jag har aldrig ngnsin haft weave, eller sytt in någonting... & därför undrar jag om du personligen tror att detta är en bra skyddande hårstil att ha i 1-2 mån. Jag vet att om man låter det insydda håret vara kvar för länge så slits det något otroligt. Hört att folk har haft weave i 3-6 mån och även fast håret växte rätt mycket under den perioden så såg man ingen större skillnad då de 3-6 cm ändå bröts av... Så... vad tycker du om min idé?
 
Svar: Intressan fråga. Det som vi redan vet är att varje människas hår är unikt. Samma gäller med afrohåret. Det som funkar för en person behöver nödvändigtvis inte fungera för någon annan. Det finns personer med afrohår som hävdar att weave som skyddande hårstil har fungerat jättebra för att bibehålla hårväxten samt att de har lyckats få längre hår pga av weaven. Sedan finns det personer som mig, där vi faktiskt tappar hår om vi använder weave som skyddande hårstil i mer än 2 veckor! Det finns även andra personer som får väldigt tovvigt hår som blir svåra att utreda (när de tar ut weaven) och därefter behöver de klippa av en stor mängd hår. För en del personer kan weave-frisyrer även tunna ut håret efter en längre tid, dvs där håret sys in.  
 
Där får man helt enkelt pröva sig fram och se helt enkelt vad som passar ens eget hår! Det man bör tänka på om man väljer att ha en sådan skyddande hårstil är att se till det egna håret får tillräckligt med fukt, att man fortfarande vårdar håret under tiden, dvs att man fortsätter att tvätta håret med schampoo och balsam m.m.
 
Precis, anledningen till att dessa hår bryts av efter 3-6 månader är förmodlingen för att hårfrisyren satt i för länge och det egna håret inte vårdades tillräckligt. Om det egna håret inte vårdas så blir tyvärr konsekvensen att håret bryts av :(
 
Tänk på att syntetisk hår har en tendens att torka ut håret. I detta fall är alltså human hair ett bättre alternativ, framförallt om man väljer att ha weave i håret i en längre tid. Lycka till tjejen! Weave är jättesnyggt!

The magic bang

Skrivet av Linda den 2013-10-13 klockan 19:52:00
Det finns så himla intressanta hårprodukter som görs nuförstiden :) Någon som har hört om hårprodukten magic bang? Tydligen är det en produkt som ser till att hårluggen inte är i vägen. :)  
 
 

Inspirerande...

Skrivet av Linda den 2013-10-13 klockan 19:45:00
 
Ni som funderar på att göra ''the big chop''... Som ni ser så växer håret och man blir inte korthårig alltför länge ;)

Hemma-kurer för skadat hår

Skrivet av Linda den 2013-10-13 klockan 19:38:00
 

Tips: Rena dina hårverktyg

Skrivet av Linda den 2013-10-11 klockan 20:54:00
Med jämna mellanrum kan det vara bra att rena sina hårverktyg. Det kan man göra med hjälp av varmt vatten och schampoo. Frivilligt om man vill använda en oanvänd tandborste som verktyg för att rengöra dessa verktyg.
 
 
Källa: www.maids.com, sökord: how to clean your styling tools 

Killar med stort afro

Skrivet av Linda den 2013-10-11 klockan 19:33:00
Ja eller Nej? 
=)

Hemma gjorda hårmasker: banan, avokado, jordgubb. Bra tips att tänka på innan..

Skrivet av Linda den 2013-10-09 klockan 21:21:00
 
För en tid sedan så försökte jag göra en bananhårmask, jordgubbshårmask och avokadohårmask och varje gång slutade det med att jag efter avslutad hårtvätt fick endel klumpar från frukterna som satt kvar i håret. Det var otroligt svårt att få bort dessa klumpar i håret. Naptural85 från youtube ger tips på hur man kan lösa detta <3
 

Bigbrother Annika tipsar

Skrivet av Linda den 2013-10-09 klockan 21:05:00
Enkelt men snyggt! Frisyren passar bra till både långt och kort hår.

.

Skrivet av Linda den 2013-10-09 klockan 20:59:00
Statusuppdateringen från Pursuit of Nappiness. Det stämmer så bra i mitt verkliga liv nuförtiden :)
 
 
=D

Shea moistures för barn

Skrivet av Linda den 2013-10-07 klockan 19:37:00
 
 
Ni föräldrar som är osäkra på vilka skonsamma hårprodukter som finns att köpa till barn. Shea moistures har en serie som är avsett för barn. Underbart va? :)
 
 

#Läsarfråga

Skrivet av Linda den 2013-10-07 klockan 19:29:00
Är hårfön skonsammare än att platta håret?

Svar: Generellt sett är det bättre att inte använda någon värmetyg alls. Men om man måste så är hårfön en aningen skonsammare för håret än en plattång. Hårfönen går oftast att justera i olika temperaturer, låg, mild och hög. Ju lägre desto skonsammare. Plattången går iförsig också att justera i olika temperaturer men när man plattar håret så är värmen mer intensivare. Det är dock många personer som föredrar högre temperaturer då man får en så kallad ''straightare'' look. Där får man välja själv hur man gör. Varje människars hår är ju trots allt unikt. Endel personer har hår som klarar att håret plattas eller/och fönas väldigt ofta med ans andra har hår som inte klarar av det alls. Viktigt dock att alltid använda värmeskydd, även när man väljer att föna håret.
 

Mycket fördelar med afro...

Skrivet av Linda den 2013-10-07 klockan 18:08:00
 

Nuxunos Xän's street art

Skrivet av Linda den 2013-10-07 klockan 17:45:00
 
Så fint!!

Fäller håret av mycket..?

Skrivet av Linda den 2013-10-05 klockan 12:30:00
Bästa hemmakuren är då svart te, <3 Tänk dock på att det är stor skillnad mellan skadat hår som bryts av och fällande hår. Det är normalt att fälla ca 50-100 hårstrån per dag. I perioder kan håret också fälla lite mer än vanligt. Vid dessa perioder kan man isådantfall pröva att skölja av håret med svart te. Viktigt dock att alltid avsluta varje hårtvätt med balsam.
 
 

YES!!

Skrivet av Linda den 2013-10-05 klockan 12:14:00
 

Real or not...

Skrivet av Linda den 2013-10-05 klockan 12:09:00
Riktigt snyggt. Undrar dock om det är Erikyah Badus riktiga hår?

Vatika conditioner

Skrivet av Linda den 2013-10-03 klockan 07:41:00
Vatika hårprodukter kommer från indien. Dessa hårprodukter har många skonsamma och naturliga ingredienser. Lillesyrran köpte ett Vatika balsam från en afro/arabisk butik i Örebro. Jag har hörts talat om deras hårolja förut men jag har ingen aning om att det även fanns ett balsam. Lillesyrran älskar denna produkt jättemycket! Hon köpte en fuktgivande balsam som gjorde hennes hår superlent och jättemjukt. Någon annan som har prövat produkten?
 
 

Månadens hår

Skrivet av Linda den 2013-10-03 klockan 07:32:00
 
 
Fönat afrohår = Snyggt!!!
 

Tänker tillbaka #2

Skrivet av Linda den 2013-10-02 klockan 08:04:00
Jag måste har varit ca 18-19 år gammal. Jag skulle hänga med min vännina till afrosalongen Blacknuss, eller om det var Afrokarisma. Hon skulle dit för lite hårrådgivning och av någon anledning började vi också prata om hur jag sköter mitt hår.
 
Hårfrisörskan frågar mig: Vad använder du för balsam?. Jag svarar: Jag använder ingen balsam men jag gör Hot oil treatments på mitt hår. Haha jag var riktigt clueless måste jag säga! Men efter det besöket så förstod jag att jag verkligen behövde se över min hårrutin. Jag visste inte ens vad balsam va? :S
 
 
 
 

Tänker tillbaka #1

Skrivet av Linda den 2013-10-02 klockan 07:50:00
Igår kväll satt jag just och tänkte på den tiden när jag bodde i Umeå under studietiden. Vid ett tillfälle när jag var i en afrobutik fick jag syn på en svart tjej.
 
Den tjejen kom fram till mig och sa: ''Hej! Jag är adopterad från Etiopien och jag har verkligen ingen koll alls på hur jag ska ta hand om mitt hår. Det är så himla kort! Ditt hår är jättefint. Vad använder du för produkter.'' Hennes hår var ca 6 cm långt, fina lockar men håret var lite torrt.
 
Tänka sig att hon frågade mig trots att håret mitt var rätt ohälsosamt på den tiden :S Den tjejen verkade iaf genuint intressad och ville veta mer. Jag försökte förklara för henne så mycket jag kunde då. 
 
Det här var för ca 4-6 år sedan. Undrar hur hon sköter sitt hår idag och jag hoppas att hon nu iallafall vet hur hon kan vårda sitt hår.
 .
 
 

Inspirerande...

Skrivet av Linda den 2013-10-01 klockan 07:31:00
Alltid intressant och kul att se andra personers hårresor :)