Någon som känner igen sig?

Skrivet av Linda den 2012-09-30 klockan 23:11:00
Hahaha!!!
 

Varm oljebehandling

Skrivet av Linda den 2012-09-29 klockan 15:41:00
Nu när vädret blivit kallare är det dags för mig att börja med varm oljebehandling igen. Det kommer att ske med jämna mellanrum både på höst och vårtermin. Idag började jag med min oljebehandling för första gången efter sommaren. Åh, mitt hår älskar verkligen värme behandlingarna !!! <3
 
 
Bild 1. Här jag jag lagt i produkten carrot oil från Hollywood beauty, shea butter och kokosnötolja.
 
 
Bild 2. Sedan använder jag tyg, tyget läggs i varmt vatten och därefter lindar jag runt tyget i mitt hår. Har kvar tyget i mitt hår i ca 5min. Den här processen gör jag om ca 4-5 ggr. (Jag vet, det finns många andra sätt som man kan göra vid värme behandling men denna metod gillar jag bäst) =P
 
 
 
Bild 3. Nu har jag tvättat ur all olja. Lagt i leave-in spray, leave in balsam och naturliga oljor. Jag testade att twista håret för första gången. Haha äkta barn frisyr blev det =D
 
 
Men dessa twists kommer underlätta till många saker, exempelvis att smörja in hårbotten med naturliga oljor, klippa topparna m.m.
 

Månadens hår

Skrivet av Linda den 2012-09-29 klockan 11:38:00
Snyggt!!!!
 
 
 
 
 

Klyvna toppar

Skrivet av Linda den 2012-09-29 klockan 11:29:00
 
Vad är klyvna toppar?

Trichoptlosis eller klyvna toppar som det kallas är separerade hårstrån som inte längre är skyddade av hårets cuticle vilket orsakar att innersta delen cortex's fibrer i håret ''fransar sig'' och blir sliten. 
 
 
När håret väl blivit skadad orsakad genom, att hårets separeras upp till flera millimeter till 1 centimeter från hårets toppar, detta orsakar frissigt och ohanterligt hår. När man får klyvna toppar delas håret till 2-3 eller mer hårstrån. Det kan också hända att varje delad hårstå kan ske på olika ställen, och när det sker på olika ställen av håret kan detta ge håret en ojämn och ohälsosamm look. Större andel av klyvna toppar i håret leder till skadat hår. Men detta går att undvika om man lär sig vad som orsakar klyvna toppar.
.
 
Klyvna toppar är orsakade av följande saker:
 
 • Överdriven torrt hår
 • Mycket användning av plattång, locktång, hårfön
 • Mycket användning av kemikalier såsom rakpermanenting, permanentning (detta förhindrar att hårets naturliga oljor producerar samt minskning av att hårets skyddfunktion).
 • Borsta håret (på fel sätt) exempelvis att börja kamma direkt från hårbotten och ner till topparna eller att borsta håret när det är torrt eller att borsta håret våldsamt.
 • Tighta flätor
 • Toffsar med metall

Att undvika kluvna toppar:
Hårstrån är med andra ord skyddad och täckt av hårets ''skalor'' och när dessa skalor blir förstörda kan håret väldigt lätt fransa till sig och utveckla kluvna toppar. Bästa sättet att undvika klyvna toppar är att skydda håret och systematiskt se till att försöka undvika dem.
 • Regelbundna hårtvätt med balsam. Detta är speciellt viktigt på vintrarna när vädret är torrare. Varm olje behandling eller andra inpackningar är effektiva speciellt för torrt hår, och leave in produkt bör användas på topparna varje dag.
 • Skydda håret från solen. Använda hatt eller liknande. Dessa skyddar mot solens direkta solstrålar. Alternativt att använda schampoo eller andra produkter som innehåller solskydds faktor kan bidra till mer skydd.
 • Använda harmlösa styling verktyg och borstar. Bredtandad kam är att rekommendera för personer med afrotextuerat hår. Bra att använda kam för att kunna reda ut håret och på sätt undvika klyvna toppar.
 • Användning av hår accessoarer: Skonsamma hårband eller toffsar (utan metall) förhindrar att håret fastnar och går av. Dessa förhindrar även att hårstråna förstörs
 • Skydda håret från stor mängd av kemikalier. Undvika att håret regelbundet har kontakt med saltvatten, klorin och om det är möjligt använd hårprodukter som har natuliga ingredienser eller skonsamma ämnen.
 • Förminska användning av värme verktyg. Värme verktyg såsom plattång, hårfön, locktång m.m. Rekommenderas att använda naturligare metoder såsom tex. att hårtorka håret.
 • Använd silk eller satin. Som kudde, scarf eller mössa på nätterna när man ska sova. Dessa tyger är mjukare och torkar inte ut håret.
 • Borsta aldrig håret när det inte redan är utrett. Använd hellre en bredtandad kam. Blöt håret tillsammans med balsam och kamma varsamt, topparna först och sedan stegvist upp till hårbotten.
 • Drick mer vatten. Ju mer vatten man dricker, ju mer fuktgivande blir håret. I sin tur ökar det hårets skydd och kluvna toppar i håret minskas.
 • Hårvitamin. I extrema fall, håret kan sakna ämnen som det kan behöva för att producera skyddande proteiner. Vitaminsprodukter kan isådantfall återställa dessa saker.
 • Klippa topparna. Se till att klippa topparna regelbundet
 
Det går som sagt inte att undvika klyvna toppar helt, det finns heller inga produkter som hjälper mot kluvna toppar om man redan har dem. Det man dock kan göra att använda sig utav dessa metoder för att minska andelen av klyvna toppar i ens hår. Information tagen från hair.lovetoknow.com med sökorden split ends

Lagt märke till en sak.... del 1

Skrivet av Linda den 2012-09-27 klockan 19:34:00
 
 
 
Igår kväll hade jag lagt i kokosnötolja, almond olja, keratin spray och jamaican castor oil i håret. Egentligen ville jag använda mig utav en daily leave in produkt men jag har inte fått hydrotherma produkterna hemskickade ännu. Suck! Men läste någonstans att keratin spray från Aphogee funkar bra som leave in, jag är nog lite tveksam till det men i det här fallet hade jag inget annat val än att använda keratin sprayen jag har hemma. Bättre än ingenting I guess. Igår kväll la jag faktiskt märke till något som jag inte noterat på länge, att håret faktiskt har blivit längre och en aningen tjockare.Jag la märke till det på så sätt att det är mycket svårare att smörja in hela håret på samma sätt som förut. Bra tecken haha =) Nu måste jag börja med en ny teknik och eventuell rutin. Får se. Min plan just nu är att börja göra stora twist vid varje hårtvätt och sedan när jag tar ut twistarna smörjer jag dem med leave in och stänger in fukten i håret med natur oljorna.

Åhhhh...vad jag längtar....

Skrivet av Linda den 2012-09-26 klockan 19:54:00
Tills jag få börja på hårologi kursen i oktober. Det ska bli sjukt intressant =)
 
 
Hårologi = läran om hår

Herbal essence

Skrivet av Linda den 2012-09-25 klockan 19:27:00
Jag testade balsamprodukten Herbal Essence i helgen för första gången. jag personligen tyckte inte att det var någonting speciellt med produkten. Det kändes inte som att mitt hår blev extra fuktigt eller mjukare av produkten. Det finns endel personer från olika hårforum som uppgett att deras hår verkligen älskar produkten, men då har det mest varit personer med hårtyperna 1, 2 eller 3. Personer med hårtyperna 4 har oftast haft delade meningar. Endel personer med hårtypen 4 har gillat produkten medans andra inte har gjort det. Själv tycker jag att produkten är helt OK. Jag kan tänka mig att använda denna produkt ca 1-2 gånger per år. Alla hårtyper är ju som sagt var unika så jag skulle absolut rekommendera att man åtminstånde testar produkten och bildar sin egen uppfattning =P
 
 
 
 

Min nya "mission"... att köpa Aloe vera juice!

Skrivet av Linda den 2012-09-23 klockan 22:17:00
När jag får min lön denna månad skall jag direkt se till att köpa Aloe vera juice, speciellt efter att jag läst mer om Ph värde och hår så har jag förstått funktionen av aloe vera, den är helande och har ett ''godkänt ph-värde''...Aloe vera är också mer syrligt och som ligger nära hårets egna ph-värde. Därmed gagnar denna produkt alla personer med olika hårtyper. =)
 
 

 

Lite information om Aloe vera från hemsidan http://blackgirllonghair.com/ med sökorden Benefits of Aloe vera nämns följande. Aloe vera agerar som en naturlig balsam som återställer hårets glans och lyster. Den gör håret mjuk samt ger håret styrka och supplement. Oavsett hur ens hårbotten ser ut eller hur hårets ''hälsa'' är, oavsett om håret är för oljig eller torrt så kan Aloe veran återställa hårets riktiga balans. Aloe veran bidrar till ökad hårväxt. Aloe veran är ett så kallat botemedel som återupprättar hårets hälsa och gör håret vackert.


Träning

Skrivet av Linda den 2012-09-23 klockan 09:51:00
 
 

Att dricka vatten och äta hälsosamt bidrar till ökad hårvåxt och hälsosammare hår visserligen men även regelbunden träning enligt hemsidan http://www.howtomakeyourhairgrowfast.net. Regelbunden träning förbättrar blodcirculationen i kroppen vilket därmed innebär bättre näring till hårsäckarna. Förbättrad blodcirkulation ger  mer syre och näringsämne till hårbottens hårsäckar. Bra blodcirculation ser också till att hårets naturliga oljor ''sebum'' faller jämt över hela hårbotten, vilket leder till gynsam hårväxt. I sin tur resulterar  till hälsosammare hår med ökad volum. Så se till att träna regelbundet mina damer och herrar, erat hår kommer att älska det! ;)


Mat och afrohår

Skrivet av Linda den 2012-09-22 klockan 10:41:00
 
 
 
Mat som bidrar till ökad hårväxt är följande:
 
 • Protein: Lever, fisk, ägg, bönor, ost, yogurt och tofu
 • Järn: Lever, flingor, mörk gröna blad grönsaker, ägg och russin
 • B-vitamin: Ägg, kött och höna
 • Fetsyror: Valnötter, rapsolja, fisk och soja
 • Vitamin E: Avocado, nötter,frön och oliv olja
 • Sulfur/Svavel: Kött, fisk, nötter, legumes, grönsaker (speciellt lök) morötter är också bra!
 
Tänk på att hår i princip är gjord av protein och håret är även stärkt av proteiner, därmed förefaller det naturligt att också se till att man har en diet som innehåller en stor andel av proteiner. Järn är också bra att ha i sin diet.
 
Information från.quickcare.org med sökorden food that promote hair-growth

Dricka vatten

Skrivet av Linda den 2012-09-22 klockan 09:51:00
 

När man ska försöka bibehålla hälsosammt hår är en viktig del att också ta hand om sitt inre såväl som det yttre. Ett av dem är att dricka vatten! Att dricka tillräckligt med vatten stimulerar hårväxten. ''Det är som att vattna blommor'' ..jag brukar se det som att när jag dricker vatten så vattnar jag även mitt hår  =)


Naturligt vs. onaturligt?

Skrivet av Linda den 2012-09-22 klockan 08:31:00
 
Det finns en hel del debatter gällande naturligt hår och rakpermanentat hår i Amerika, i vissa fall har det även lätt till personer har hamnat i starka konfliker med varandra. Det är helt sjukt. =) Can't we all just get along? Hoppas inte att något sådant utvecklas i Europa och Sverige. Jag tycker debatterna är otroligt tröttsamma. Onaturligt eller ej, afrotextuerat hår är jättefint oavsett form och frisyr. Så länge människor är medvetna om vad de gör med sitt hår och kan stå för det så är det ju upp till var och en...

Skyddade hårfrisyrer

Skrivet av Linda den 2012-09-20 klockan 21:30:00
 
En bra metod för att kunna uppmå de ultimata hälsosammaste håret är att ha skyddade hårfryser '''protective hairstyles'', på så sätt kan man undvika att manipulera håret för mycket. Skyddande hårfrisyrer har också i syfte att skydda håret mot kyla och onödigt slitage samt bibehålla fukten i håret.
 
 
Cornrows (inbakade flätor)
 
 
                                               Bantu knots (Bantu knoddar)
 
                                                         
 Weave
 
Rastaflätor
 

Jag kan själv inte ha cornrows, bantuknots eller weaves för då tappar jag mycket hår. Det som funkar för mig är att ha wigs..haha. Jag använde mig utav wigs under hela sommaren =) Jag funderar på att ha wig även under höst och vintertid också. Med wig blir det så mycket lättare att ta hand om det egna håret. Varje natt kan jag ju bara ta av mig wigen och lägga in fuktgivande krämer på håret. Jätte smidigt =)
                                                        
  Jag i wig under sommaren

Bra ingredienser i hårprodukter...Hur vet man?

Skrivet av Linda den 2012-09-19 klockan 20:26:00
Ingredienser som är bra för håret är så kallade naturliga ingredienser och/eller produker som har ett ph-värde mellan 4-7. Endel organiska hårprodukter som har naturliga ingredienser är bra för vårat hår. Sedan finns det endel produkter som sägs vara organiska men som i själva verket inte har så mycket naturliga ingredienser i sina produkter. Därmed är det viktigt att kolla på hårprodukerna och se vad som står i ingredienserna.
 
Titta på ämnen som innehåller hälsosamma ingredienser såsom aloe vera, rosmarin, protein, oljor, andra naturliga ämnen och fuktgivande krämer m.m. Dessa ämnen är hälsosamma och naturliga. När man hittar ingredienser och ämnen som man inte kan uttala är det förmodligen onaturliga kemikalier. Dessa är dåliga ämnen för håret.
 
Ingredienserna är listade i hårprodukterns från mest till minst. Om produkten har exempelvis ämnet vatten (bra ämne) först på listan innebär detta att vatten finns i större mängd i jämförelse med något annat ämne i produkten.
 
Om ämnet paraben (dålig ämne) är sist på listans ingredienser betyder detta att hårprodukten innehåller en mycket liten mängd av paraben. Då kan man också dra slutsatsen att hårprodukten i sin helhet inte är en dålig produkt för ditt hår om kemikaliska ämnen eller naturliga ämnen finns längs ner på listan.
 
Är man fortfarande är osäker på om det är en bra eller dållig ämne i en hårprodukt så går det också bra att söka ämnet exempelvis på sökmotoren google.

 

 
Exempel på organiska produkter som inte har ''dåliga ingredienser'':
 • Aubrey Organics
 • Jason Hair Products
 • Bentley Organics
 • John Masters Organics
 • Aveda
 • Matrix Biolage
 • Pureology
 
Det sägs finnas ca 10%-20& hårprodukter idag som mestadels är naturliga och har ''bra'' ämnen i produkterna. Så det är med andra ord inte lätt att hitta bra hårvårds produkter som är naturliga till 100%  Jag använder just hårprodukter från Hydrotherma som jag tycker är jättebra då de flesta ämnena är naturliga. Nu på senast tid har jag också hört att märket American black castor oil börjar sälja produkter  som är helt naturliga. Alltså inte bara självaste oljan utan även produkter som balsam, shampoo m.m. Så det är ju kul att se att försäljningen av naturliga produkter börjar öka alltmer och mer. =)
 
Informationen tagen från lookgreat-loseweight-savemoney.com med sökorden: hair+products+ingredients

Nya hårprodukter idag

Skrivet av Linda den 2012-09-18 klockan 19:24:00
Jag la märke till att jag nu har slut på många av mina hårprodukter så förra helgen beställde jag en hel del från Amerika. Det blev totalt ca 700kr inklusive frakt! Fy, haha är det mycket tycker ni? Produkterna är ju ändå sådant som man kan använda i minst ett halvår framåt så då är det väl värt det! =P Jag beställde Black jamaican castor oil, Morrots olja, Leave-in och daglig fuktgivande kräm från Hydrotherma, Keratin spray från Aphogee och balsam från Herbal Essence.
 
 
Idag fick jag balsamprodukterna från Herbal Essence.Yippi! Jag har aldrig prövat denna produkt tidigare så jag ser fram emot att testa denna produkt i helgen =). Herbal Essence är en väldig populär produkt i Amerika som många personer med afrohår använder. Idagsläget får denna produkt bli min utredningsbalsam för kamning innan hårtvätt. Får se om jag gillar den mer än Tresemme Naturals.

Bakpulver eller äppelcider ?

Skrivet av Linda den 2012-09-17 klockan 22:42:00
Det finns en del personer med afrohår som valt att inte tvätta håret med schampoo utan istället tvätta ur håret med bakpulver eller äppelcider vinäger. Anledning till detta är säkerligen olika men de flesta gör detta då schampoo har endel ämnen som torkar ut håret samt att schampoot innehåller endel ämnen som man vill undvika, såsom mineral olja och parabener. Jag brukar själv tvätta håret med äppelcider vinäger och det är någonting som känns bra för mitt hår just nu tycker jag. Det finns en del debatter i Amerika hos personer med afrohår som anser att bakpulver är mer gynnsammt för håret och vice versa. Det finns endel som till och med tvättar ut deras hår med citron för att de inte gillar lukten av bakpulver eller äppelcider vinäger. I helgen när jag läste lite mer om ph-värde fick jag reda på följande:
 
 • Bakpulver: Är en alkalie substans med ett ph-värde kring 8-9. Bakpulver tar håret till en annan riktning, öppnar cuticles och gör hårlockarna mer ''lösare''. Bakpulver tar hårstrået till en ny inriktning och inte till en normal nivå.
 
 
 • Vinäger: Är en acid substans med ett ph-värde kring 3. Äppelcider vinäger tar tillbaka håret till en normal nivå. Ett tips är dock att blanda vinäger med vatten för att få upp ph-värdet till minst 4.
 
 • Citron: Är en acid substans med ganska högt ph-värde, kring 2. Om man vill använda detta i håret iallafall bör man använda max några droppar av citronet och sedan blanda det med vatten.
 
 
 
Alltså är Äppelcidervinäger mer gynnsamt för vårat hår. Jag kommer nog att fortsätta med äppelcider tvättar i all framtid tror jag =)
 

Lite fakta om ph-värde och afrohår

Skrivet av Linda den 2012-09-17 klockan 21:56:00
PH värdesskala:
 
      
          Citron    Vinäger                     Bakpulver          Ammonia        
0----------------------------------------------7--------------------------------------------14
Acid                            Hår               Neutralt                                       Alkalie
Battery Acid                                      Vatten                        Sodium Hypochloride                                                                                                                      Rakpermanent
                                       
 • Människans hår har ett ph-värde mellan 4.5-5
 • Hårets naturliga oljor, ger fukt och skydder håret från svamp och bakterier.
 • Hårprodukter som har ett ph-värde mellan 4-7 är bra hårprodukter. Om hårprodukter har ett ph-värde under 3 och över 8 är det inte bra hårprodukter, detta då hårets cuticle och cortex förstörs.
 
Tre saker som ''öppnar'' upp hårets cuticle är följande:
 • Temperatur (Varmt och kallt): Värme öppnar upp, kyla låser till
 • Ph balans (Alkaline och Acid) Alkalie öppnar upp, Acid låser till
 • Yttre behandlingar: Exempelvis, silikoner och oljor (Produkter som är ''silkiga'' eller oljor kan manuellt låsa till hårets cuticle.
Högt Alkalie leder till att en substans smälter, blir till vattenlösning och/eller förstörs
 
Högs Acid leder till till att en substans fräts bort och/eller förstörs
 
Nackdelar med alkalie substanser är att det ''öppnar'' upp håret för mycket och konsekvensen blir att cortex absorberar för mycket vatten. Överflöd av fukt och vatten är inte bra för håret.
 
Fördelar med acid substanser är att det ''låser till'' hårets cuticle och detta leder till att fukten i håret hålls kvar. I sin tur leder detta till att bakterier och svamp hålls utanför.

Aloe vera juice, jojoba olja, castor olja och vatten = bra leave in conditioner/balsam efter hårtvätt (detta är ett sätt att ''stänga'' till hårets cuticle och därmed bevara fukten i håret.  Aloe vera juice har ett ph-värde kring 4.0-4.5, detta kan man mixa med vatten om man vill (för att ph-värdet ska öka lite och hamna mellan 4-7)

Rakpermanentat hår brukar befinnas sig på ph-värdet nummer 14, därmed är det viktigt att använda  neutraliserande schampoo. Neautraliserande schampoo ser till att håret hamnar på ph-värde mellan 3-6. Neutraliserande schampoo stoppar den kemikaliska behandlingen och ändrar håret till en ny formstruktur.
 
Sebum: Håret producerar naturliga oljor ifrån hårbotten för att reducera vattenbrist i huden. Även personer med afrohår har denna olja liknande ''build ups'' (som man brukar få från hårprodukter när man inte har tvättat håret på länge). Hårets sebum skyddar hårbptten och hud från infektion av bakterier och svamp. Därmed är det inte bra att tvätta håret för ofta.
 

Informationen kommer från youtube bloggaren Kimmaytube

Hårets innersta del

Skrivet av Linda den 2012-09-17 klockan 21:13:00
Cuticle är hårets yttersta lager, den är transparent och ser till att skydda håret mot bakterier, sol och för mycker absorbtion av vatten. Cortex ansvarar för hårets glans. Afrikaner har ca 8-12 lager av cuticle, asiater har 12 eller mer och europeer har mellan 4-7 lager av cortex. Cuticle har som funktion att hålla in fuktheten i håret.
 
Cortex är ca 70-90 % av hårstråets massa, innehåller klumpar av proteiner. Cortex ansvarar för hårets styrka, färg och elasticitet. Cortex innehåller vatten, vitamin, kemikalier och mineraler som kommer från blodet.
 
Medulla är i mitten av cortex, de sägs vara mystiskt då inte så många forskare vet så mycket om medullas funktion. Några forskare tror att det har att göra med temperaturen i kroppen. Det sägs dock att varje människa inte har en medulla i sitt hår.
 
 
 
 
 

Hårdagslära med en vännina

Skrivet av Linda den 2012-09-16 klockan 23:01:31
För ett tag sedan föreslog en vännina till mig att ses för en dag och endast prata om hår, ta reda på endel frågeställningar vi inte vet om hår m.m. Haha! nu låter det nästan som att man är helt hårbesatt men så är det inte riktigt, detta var första gången för oss båda och jag måste säga att det var riktigt kul och lärorikt! Jag tror att man faktiskt behöver lära känna håret mer på ett djupare plan för att kunna förstå hårets exakta behov. Ikväll kändes det lite som att vara tillbaka i skolbänken och det förekom endel flashbacks från 8:ans biologikurs haha! Biologi var inte mitt starkaste ämne i grundskolan..men men, att lära sig om hår på ett mer vetenskapligt plan är helt klart värt det! Idag läste vi på om hårets ph-värde och vad det egentligen innebär. Visste ni exempelvis att normalt hår har ett ph-värde mellan 4.5-5 ? Jag ska försöka sammanställa mer om detta imorgon ..hoppas att ni har haft en bra helg=)
Bra hårprodukter

Skrivet av Linda den 2012-09-13 klockan 20:50:00
Hårprodukter från Hydratherma naturals har jättebra produkter då dessa inte har ämnen som innehåller exempelvis mineral olja, paraben m.m. Men en anledning till varför jag verkligen gillar produkterna är för att de flesta av ämnena faktiskt är naturliga...
Daily moisturizing growth lotion (Används dagligen)
Ingredienser: water, shea butter, glycerin, almond butter, almond oil, olive oil, peanut oil, emulsification wax, emu oil, olive butter, jojoba oil, aloe butter, macadamia nut oil, sunflower oil, fragrance, germall plus, kulkui oil
Protein balance leave-in conditioner (Används efter varje hårtvätt)
Ingredienser: water, glycerin, olive oil, macadamia nut oil, emulsification wax, silk amino acids, fragrance, germall plus, jojoba oil
 

Mitt hår schema/Hair regimen

Skrivet av Linda den 2012-09-12 klockan 22:08:00
Jag är en person som tror på ordspråken ''too much of anything is always bad'', hehe och samma sak gäller med min syn på hårvårdsbehandlingar...''less is more''. Så här ser mitt hårprogram ut just nu, väldigt enkel!
 
 
 
Måndag: Återfuktar med leave in från Hydratherma
 
Tisdag: Återfuktar med leave in från Hydratherma+naturliga olja 
 
Onsdag: Återfuktar med leave in från Hydatherma

Torsdag: Återfuktar med leave in från Hydratherma+naturliga olja

Fredag: Återfuktar med leave in från Hydratherma
 
Lördag: Återfuktar med leave in från Hydratherma+naturliga olja

Söndag: Tvättdag!, gör balsam metoden, kammar håret när det är blött och använder antingen herbal essence, tresemme eller creme of nature fuktgivande balsam, tvättar sedan ut allting och lägger inpackning       som är protein eller fuktgivande beroende på hur mitt hår känns. Om det känns för mjukt och svagt använder jag protein inpackning (majonäs/ägg eller aphogee 2minutes reconstructor), om håret känns för starkt och hårt lägger jag i (naturlig olja tillsammans med någon utav mina fuktgivande balsam. (Ibland använder jag också Olive oil replinishing pack som är både en protein och fuktgivande balsam). Tvättar ut allt igen.  Återfuktar håret sedan med en live-in spray från hydratherma och en naturlig olja (Mandel olja). Masserar hårbotten.Lite tankar

Skrivet av Linda den 2012-09-12 klockan 21:27:27
Under söndags kväll satt jag och funderade på hur det skulle vara att ha sitt afrohår på heltid. Det finns ju så mycket som man kan göra med afrohåret, det går att förändra frisyren i så många olika sätt. Efter varje hårtvätt och efter att jag har lagt inpackning så är håret otroligt mjukt! =) Lockarna är så fina och lätta att kamma ut.
 
Satt även och funderade på hur det skulle se ut om man lät håret växa ut riktigt riktigt långt. Det skulle ju vara intressant att låta håret bli till WL haha! Men just nu blir det ändå som jag har planerat först, att rakpermanenta om ca 1-2 framåt. Jag kommer dock verkligen att sakna mina lockar när jag ska börja rakpermanenta håret igen. Men som tur växer hår tillbaka . =p
 
 Bra afrohår forum att rekommendera

Skrivet av Linda den 2012-09-12 klockan 07:21:00
 • Hairlista.com
Min favorit forum, ett forum för personer med både rakpermanentat och naturligt hår. Everyone is welcome! Alla frågor och fundering man har kring sitt hår finns att hitta på denna forum!!!! Afrohårets mecca i princip! Hehe !
 • k-i-s-s.biz (Keep it simple sista)
Jag har inte varit så mycket på denna forum men jag har hört att denna ska vara riktigt bra också! =)
 
 
 
 
 
 

Shea butter mix

Skrivet av Linda den 2012-09-09 klockan 21:57:00
Jag testade Shea butter igår kväll. Jag bestämde mig för att mixa Shea buttern med kokosnötolja och värmde det alltihopa i micron. Jag la i mixen i mitt hår och hade kvar det över natten. På morgonen tvättade jag ut allting.
 
Det är kanske är lite för snabbt att bilda en uppfattning av Shea buttern just nu men jag måste säga att mitt hår verkligen gillade det. Shea buttern kändes otroligt fuktgivande för mitt hår. Den är också väldigt tjockt så man behöver inte använda så mycket för att få det att verka =) En del personer som har använder Shea buttern rekommenderar att man inte värmer Shea butter i micron då man förlorar endel viktiga ämnen redan som finns i produkten. Jag är själv inte så noggrann men jag försöker iallafall att inte värma i jätte hög värme. =P

Hår processen

Skrivet av Linda den 2012-09-09 klockan 10:55:00
Anagen fasen:
Är den längsta fasen där håret växter längst i hårprocessen, mellan 2-5år ibland även upp till 6 år. I denna fas arbeter cellerna som finns i hårrötterna och divideras. När cellerna divideras så ''knuffar'' de nya cellerna de äldre cellerna ut och formar hårstrån. Att cellerna divideras underlättas av syre, energi och näring som ges via blodströmningen. Ungefär 90% av ens hår befinner sig på Anagen fasen. Varje person har ungefär 100, 000 hårstrån på huvudet.Hår växer ca 0.0035 cm per dag, vilket är ca 1 cm per månad. Detta betyder att håret kan bli ca 24-72 cm lång om anagagen fasen inte rubbas eller förstörs.
 
 
Catagen fasen:
Så kallade ''förstörande'' fasen eller ''rubbningsfasen''. Det är då cellerna i hårrötterna slutar att divideras och håret slutar att producera. Detta sker mellan 3-6 veckor.
 
Telogen fasen:
Vilande fasen. I denna fas är håret kvar i hårsäcken men slutar växa. Hår som befinner sig i den vilande fasen kan lätt dras ut vid kamning eller hårtvätt. Ungefär upp till 15% av ens hår är i den vilande fasen någon någon. Detta sker mellan 3-5 månader.
 
Exogen fasen:
Man tappar ca 50-150 hårstrån på en dag pågrund av exogen fasen.  (vilket är normalt). På engelska kallas det ''shedding''. När man förlorar dessa hårstrån per dag så påbörjas ny hårprocess på en gång.
 

Information taget från Science of Healthy Hair, Hair 101 på sidan Tumblr

Your hair

Skrivet av Linda den 2012-09-08 klockan 14:37:00
 
 
Your hair is a beautiful thing,
 
Be good to it and it will be good to you <3
 
 


Bra naturliga oljor

Skrivet av Linda den 2012-09-08 klockan 14:30:00
Olika naturliga oljor ger olika effekt till afrohåret men alla dessa oljor agerar som mjukgörande kräm och ger näring till håret.
 
 
 
Jojoba olja: Mest likt hårets naturliga olja. Bra när man vill ''styla'' håret. Förhindrar mjäll. Återbygger hårets naturliga textur och lyster. Gör håret mjuk, glansig och absorberar in fukt i håret. Bra mjukgörande och helande för alla hårtyper.
 
Oliv olja: Gör håret silkeslen, glansig och stärker håret.
 
Kokosnötolja: Oljan har en hög fuktgivande effekt, har även förmågan att hålla fukten i håret länge. Gör håret mjuk.Återställer vitalitet(energi och livskraft) och hårets glans.
 
Castor olja: Oljan är bra för tunnt hår och flintskalliga delar i håret. Bra mjukgörande kräv. Även bra att använda vid hot oil treatments.
 
Aloe Vera: Åreställer hårets PH nivå, bidrar till ökad hårväxt. Agerar som en naturlig rengöringsmedel, helar håret, stimulerar hårbotten och bidrar till ökad hårväxt.
 
Mandel olja: Gör håret mjukt, glans och förhindrar att hår bryts av. Oljan stärker håret och kan verka för  tjockare och fylligare hår. Oljan innehåller vitamin E och magnesium. Ger håret djup näring och återfuktar torra afrolockar.Bidrar till växande hår.
 
Avocado olja: Oljan hjälper att återställa hår som saknar fukt. Oljan innehåller mineraler och vitaminer som återställer hårets glans .
 
Morotolja: Oljan har många bra ämnen som är bra för håret, bland annat vitamin A och vitamin E. Bidrar till ökad hårväxt och förhindrar klyvna toppar och hjälper därmed håret att behålla sin längd. Stärker håret, ger fukt, skyddar och ger glans. 
 
Tea Tree Olja:  Oljan innehåller antibakterial och renande ämnen. Detta sägs därmed vara idealt att använda för att få hälsasosamt hår då dessa ämnen djupt renar håret och ens hårbotten och bidrar till ökad hårväxt.
 
Shea butter: Olja är en naturlig mjukgörande kräm gjord av nötter som växer i Afrikas Shea eller karit träd. Bra för livlöst, skadat hår eller torrt hår. Oljan återställer fukt och lyster i håret.
 
Ginseng: Oljan är bra för hår som utsätts för kemikaliska processer, exempelvis färgat hår eller rakpermanentat hår m.m. Innehållet i oljan bidrar till att håret får sina naturliga ämnen tillbaka som är användbara för starkare hår. Förhindrar att håret bryts av. Ger glans  ochh bidrar till ökad hårväxt.
 
Glycerin: Fuktbevarande och har som funktion att attrahera vatten och fukt
 
Morroccan oil: Kallas även för Argan oil. Oljan är bra att använda för att skydda håret mot intensiv värme. Oljan innehåller Vitamin E. Har en helande effekt. Hög återfuktande effekt och ger näring till håret. Oljan går även bra att använda när man ska utreda hår. Gör håret mjukt. Förhindrar att håret skadas samt gör att håret inte blir så ''krulligt''.
 
 
informationen finns på ehow style.

Shea butter!

Skrivet av Linda den 2012-09-06 klockan 23:17:00
Jag är sååååååå glad idag. Min vännina sms:a mig alldeles nyss och sa att hon har köpt naturlig Shea butter till mig =) På söndag som är min hårtvättsdag ska jag testa produkten för första gången.Får se om jag gillar den =)
 
 
 
 
Varför personer med afrotextuerat hår gillar Shea butter:
 • Ger ökad glänsande hår och lyster
 • Ger livlöst och torrt hår fukt
 • Ej så dyr produkt att köpa
 • Den är 100% naturlig, (inga alkoholämnen m.m.)
 • Går att mixas tillsammans med andra produkter, exempelvis andra naturliga oljor
 • Kan användas som mjukgörande kräm till håret, hud och ansikte.
http://www.curlynikki.com, enligt nikki på hairtherapy

Balsam metoden

Skrivet av Linda den 2012-09-05 klockan 18:18:00
Med balsam metoden så innebär det att man tvättar håret med balsam istället för schampoo vid varje hårtvätt.Jag har ganska länge kört med balsam metoden. Eftersom att mitt hår är jättetorrt så passar denna metod mitt hår mycket bättre. Vanligt schampoo torkar ju ut mitt hår =( Om jag känner att jag vill rensa mitt hår från produkter och smuts så sköljer jag håret med äppel cider vinäger istället för schampoo.
 
Just nu när mitt hår är naturligt så använder jag denna balsam:
 
 
 
Ibland även denna, mitt hår är verkligen helt kär Creme of nature produkter =)
 

Parabener i hårprodukter hos barn

Skrivet av Linda den 2012-09-04 klockan 20:51:00
''I Sverige är det idag förbjudet att sälja hårprodukter som innehåller parabener till barn, vilket är jättebra!.Men tråkigt nog så säljs det fortfarande hårprodukter som innehåller parabener till barn med afrohår.'' Jag har inte några barn så jag har själv inte noterat det. Har ni som har barn lagt märke till försäljningen?
 

Visste inte riktigt hur allvarligt ämnet parabener egentligen var. Jag har tidigare bara hört att man helst skall undvika parabener i våra hårproduker men jag har inte tänkt så mycket mer på det. Igår kväll sökte jag efter ordet parabener på google och direkt hittade man väldigt mycket information om det.
 
Så här står i en artikel på svenska dagbladet skrivet den 12 augusti:
''De finns i våra hus, bilar och sommarstugor. Parabener är en grupp kemikalier som används som konserveringsmedel. Ämnena förekommer ofta i kosmetika och skönhetsprodukter, som till exempel smink, tandkrämer, solkrämer och rakgel. De används också i livsmedel och andra kemiska produkter, till exempel rengörings- och diskmedel.''
 
''Flera internationella studier har visat att parabener har en förmåga att störa kvinnliga hormoner. Men det är inte främst kvinnor som löper risk att skadas. Enligt studier kan propylparaben och butylparaben, som är två vanliga parabensorter, skada pojkars och mäns fertilitet och motverka testosteronproduktionen.''
 
''En särskild vetenskaplig expertgrupp inom EU har studerat vilka effekter olika parabener har på människan. Enligt expertgruppens bedömning är det säkert att använda de vanligaste parabenerna, methylparaben och ethylparaben, i kosmetika och hygienprodukter. Men gruppen slår fast att det finns en stor osäkerhet kring propylparaben och butylparaben.''
 
''Framför allt är det foster och barn som är känsliga. I dessa fall påverkar hormonerna utvecklingen. Om man exponeras för hormonstörande ämnen kan en person få permanenta fel som kvarstår i vuxen ålder, säger Annika Hanberg, professor i toxikologi vid institutet för miljömedicin på Karolinska Institute''
 
Naturskyddsföreningen i Sverige vill att produkter som innehåller parabener skall förbjudas helt och hållet, alltså även för vuxna. Hursomhelst hoppas jag att mer folk får reda på detta och att folk i sådant fall själva kan göra ett aktivt val och själva välja om de vill använda hårprodukterna eller inte. 
 

Afrohåret i alla dess former

Skrivet av Linda den 2012-09-03 klockan 21:33:00
En av de saker som är så kul med afrohår är att det finns så mycket olika saker man kan göra med det... Underbart =)

Förändringar som sker med afrohåret när det befinner sig i ett kyligare klimat

Skrivet av Linda den 2012-09-02 klockan 22:28:00
Har läst på lite på hemsidan www.centre-clauderer.com och sökt efter frizzy hair. Då hittade jag lite intressant information om afrohår och krulligt hår. =) Enligt hemsidan så sägs afrohåret vara en slags organ som finns för att skydda hårbotten mot solen. Det förklarar varför afrohåret är tjockt och kompakt. Alla hårstrån är organiserade på sätt att afrohåret helt och hållet täcker hårbotten. Det krulliga hårstråna är också anpassad för att klara av värmeklimatet då både hårbotten och hårstråna är väldigt torra. Personer med afrohår har generellt sätt torrare hårbotten än personer med andra hårtyper, huden är också tjockare och porerna i huden är tightare.
 
I länder som Europa och Amerika kan väderklimatet bli kyligare vilket skapar förändrar i personer med afrotextuerat hår. Detta leder bland annat till att porerna i huden blir ännu tightare och som då gör att afrohåret och dess hårbotten går igenom följande saker:
 
 • De tighta porerna som i normalfallet utsöndrar ut de naturliga ''oljan'' från håret och från hårbotten, stagneras istället och stannar kvar in i huden. ''Gift'' bildas pga av bakterier som bildas och  sedan omger sig kring hårrötterna. Detta riskerar att förstöra hårets vanliga konstbevattning.
 • Hårbottens uttorkning i kyligare klimat kan också leda till fjällig och flagnande hårbotten. Det kan gå från lätt mjällproblematik till en seriös hudirritation. Detta kan även öka när man inte tvättar håret så ofta eller daglig bruk av smörjande krämer (grease products). Stress, orsakad av stadsliv och mindre sol är också än orsak till fjällig och flagnande hårbotten.
 • Ökad uttorkande av hårbotten leder till tightare hårlockar som i sin tur gör att det blir svårare att kamma håret.


Alltså kan man sammanfatta det hela med att säga att afrohåret mår som bäst vid varmare väderklimat =)


Finns det några produkter som gör att afrohåret växer snabbare?

Skrivet av Linda den 2012-09-02 klockan 09:44:00
Personligen är jag lite skeptiskt till att det skulle finnas en enstaka produkt som gör att håret växer snabbare. Jag tror snarare på att man ska följa de olika stegen till att få hälsosammare hår, dvs att tvätta håret ca 1 gång i veckan, se till att håret innehåller fukt, använda produkter som har bra ingredienser och kamma håret rätt m.m. Däremot tror jag på att dessa produkter faktiskt kan bidra till att håret växer snabbare om man samtidigt följer de olika stegen till ett hälsosammare hår.
 
 
Endel produkter som sägs kunna göra så att håret växer:
 
 •  Mega Tek
 • MTG
 
 
 • Main N Tail
 
 • Tabletter för ökad hårväxt finns att hitta på olika naturapotek, exempelvis Panto-3
 
Om man inte känner för att använda några produkter som ökar håtrväxtem så går det minst lika bra att använda sina egna fingrar genom att massera sin hårbotten. Det som händer när man masserar sin hårbotten är att man ökar blodcirkulationen i hårsäcken, det gör att hårsäcken i huvudet aktiveras och som i sin tur gör att håret växer snabbare. Jag brukar själv sätta som i rutin att försöka massera mitt hårbotten på tvättdagen. Ibland har jag försökt att göra det på andra dagar, som exempelvis innan jag går och lägger på kvällarna men det har inte alltid funkat haha jag glömmer helt bort det! Men om ni väljer att massera hårbotten med fingrarna så skulle jag tipsa er om att använda naturliga oljan Castor Oil, den oljan sägs även kunna öka hårväxten.

Mitt hår i september 2012

Skrivet av Linda den 2012-09-02 klockan 08:49:00
Jag märker att håret växer, framförallt när man tar bilder med jämna mellanrum så ser man mycket tydligare. Its on and growing =) Det är så kul med afrohår, just för att man inte ser till en början hur långt håret egentligen är. Man skulle kunna tro att håret är jättekort men när man stretchar ut det kan man se hur långt afrohåret egentligen är. Här har jag precis lagt i balsam och sedan tvättat ut håret och lagt in live-in spray Tea Tree Oil från Aphogee, mjukgörande kräm från märket Organic Olive Oil och sedan naturliga oljor såsom kokosnötolja och almond oil. Mitt hår blir så himla mjukt efter det!!!!!
 
 
Jag märker också att mina lockar blir mycket mjukare och ''lösare'' på något sätt. Jag älskar hårtvättsdagarna =) Nu när jag har testat att ha mitt naturliga hår sedan januari 2012 så har jag märkt att det är mycket lättare att hantera afrohåret än när håret är permanentat. Min plan är iallafall att ha mitt naturliga hår i ca 1-2 år till framåt och sedan rakpermanenta det. Gud vad jag kommer att sakna mitt naturliga hår när jag väl rakpermanentar men det är ju å andra sidan det som är så kul med afrohåret att det går att förändra det till hur många olika frisyrer som helst.

Bra produkter som framhäver lockarna

Skrivet av Linda den 2012-09-01 klockan 11:07:00
Just nu när mitt hår är kring EL så känns håret fortfarande för kort för att använda dessa produkter som framhäver lockarna, men jag vet att det går om man vill och känner för det =) Jag har sett endel personer med EL hår i USA som gör det men jag har inte tålamod för det just nu haha. Men hursomhelst så ser jag fram emot när mitt hår har blivit en aning längre, att få använda just Shea Mouisture Organic Curl Enhancing Mouisture. Shea Mouisture Organic Curl Enhancing Mouister är en produkt som har fått väldigt många positiva kritik på olika hårforum. Det finns dock fler produkter som också är jättebra att använda, exempelvis Tigi Catwalk Curlesque Curls Rock Amplifier, Kinky Curly Curling Custard, Quidad Curl Quencher Moisturizing Gel, Curly Hair Solutions Curl Keeper och Miss Jessie's Quick Curls.
 
 
Shea Mouisture Organic Curl Enhancing Mouisture
 
 
Tigi Catwalk Curlesque Curls Rock Amplifier
 
 
Kinky Curly Curling Custard
Quidad Curl Quencher Moisturizing Gel
 
 
Curly Hair Solutions Curl Keeper

Miss Jessie's Quick Curls.

 
Är det någon som har testat några av dessa produkter? Hur tycker ni att de produkterna funkade för er? Eller använder ni andra produkter för att framhäva lockar? Vilka då isådantfall?
 
Att använda produkten:
När man ska börja med att arbeta med sitt hår så bör man först och främst alltid se till att håret är ordentligt utrett. För att framhäva sina lockar skall man börja med att bearbeta en del av sitt hår i taget (beroende på hur tjockt man vill ha sina lockar får man avgöra själv). Om man bearbetar en liten del i taget blir det mindre lockar, större delar leder till större lockar. Börja med att lägga i lite vatten på de separerade hårstråna (om du har en sprej med vatten i så funkar det också), sedan lägger du i produkten i hårstråna. Därefter skall du tvista håret (Det hår du redan har delat upp). Repeterara detta över hela huvudet. När du sedan är klar och du har tvistat över hela håret kan du behålla looken övernatten. På morgonen kan du ta ut tvistarna och VOILA, så är lockarna så gott som definerande, mjuka och sjukt snygga ;)

När man vill ha uppsatt hår..

Skrivet av Linda den 2012-09-01 klockan 00:03:00
Ett tips kring använding av hårtoffsar och uppsatt afrohår. Det bästa är att se till att inte använda de toffsarna som hålls ihop med metaller. Det bästa är att använda de toffsarna som enbart är gjord av hårband rakt igenom. Anledning är att metallerna har en tendens att göra att afrohåret trasslar in sig så att afrohåret tillslut fastnar. Det slutar då med att man förlorar endel hår när man sedan försöker få loss afrohåret från toffsen/toffsarna. Och om man väljer att sätta upp håret i toffs är det viktkgt att toffsen inte sitter för tight heller då det är slitsamt för håret.
 
Dåliga toffsar
 
Bra toffsar