Årskrönika för 2012

Skrivet av Linda den 2012-12-29 klockan 18:37:00
Nu börjar det närma sig mot slutet på året. Jag vill i samband med det göra en liten sammanfattning på all information jag har förmedlat i denna blogg om afrohår och hårvård. Denna video hittade jag i veckan från youtube  där en svart kvinna berättar om de olika stegen för ett längre, hälsosamt afrohår, oavsett om man har naturligt afrohår eller är rakpemanentad. Hennes tips är klokrena! De ända tipsen som jag inte håller med om är 1. att tvätta håret 1 gång i månaden (1 gång eller varannan gång i veckan är att föredra) samt 2. att enbart använda naturliga oljor istället för att kombinera leave in balsam med naturliga oljor. I övrigt gillar jag hennes tips och rekommendationer! =)
 
 

Hårtvätt: Varm oljebehandling och proteinbehandling

Skrivet av Linda den 2012-12-29 klockan 18:06:00
Nu har mitt hår äntligen blivit återställd och jag har fått tillbaka fukten i mitt hår. Det känns otroligt skönt! Jag ska fortsätta med Hydratherma naturals leave in balsam från och med nu.
 
 
 
Förra helgen beslöt jag mig för att göra en varm oljebehandling med produkten Carrot oil från Hollywood beauty! Sedan avslutade jag hårtvätten med min favorit hårbalsam Olive oil replenishing pack. MItt hår kändes som en miljon dollar, haha! Nämen på riktigt, så kändes håret otroligt mjukt och hälsosamt! Älskar verkligen att göra varm oljebehandlingarna på vintertiden. 
 
 

Tack alla som var med i ''Jultävlingen''

Skrivet av Linda den 2012-12-29 klockan 17:33:00
Jul ''tävlingen'' är just nu avslutad, tack alla ni som tog er tiden att vara med. Det var roligt! =) Jag kanske får göra en ny tävling nästa år också =)Vi får se! Julklappen är iaf nu skickad till den förste person som skrev till mig! ;) Ha det gott allihoppa! Hoppas att ni har haft en mysig jul! 
 

God jul på er!

Skrivet av Linda den 2012-12-24 klockan 22:08:00
Vill önska var och en av mina läsare en riktig God jul! Hoppas att ni har haft bra dag och en supermysig kväll =)
 

Tänkte ge en julklappspresent en av mina läsare, det är två styckna hårprodukter som har bra PH-värde för håret men mer än så säger jag inte!! ;) Du får vara anonym om du vill och ditt namn kommer inte nämnas i bloggen. Jag skickar julklappen till den som är först med att mejla till mig på blackhair@live.se. Skriv God Jul, jag vill ha en julklapp! Det är först till kvarn gäller ;)  Ha det bra sålänge! =)

Silica kost tillskott

Skrivet av Linda den 2012-12-20 klockan 21:19:00
Jag har i de senaste dagarna funderat på om jag ska köpa ännu ett kost tillskott...Jag har nu äntligen kommit fram till att jag faktiskt ska köpa kosttillskottet Silica. Det blir alltså totalt två olika tillskott (Multivitamin tabletter från Hårologi och Silica) som jag tänker börja använda, INTE mer!
 
Inte för att jag tror att det kommer bidra så mycket till hälsosammare hårväxt men en liten del iaf och det räcker. I och med att min kost inte är tillräckligt innehållsrik som den borde vara =)...så blir det nog bra att jag börjar ta de här tabletterna ett tag... 
 
 
 
 
Silicia från naturapoteket

Min nya favorit när jag utreder håret

Skrivet av Linda den 2012-12-20 klockan 06:34:00

Balsam + Vatten + Kam = Lätt att utreda afrohåret. Det brukar ta ca 20 minuter för mig att utreda håret innan varje hårtvätt...
 
 
Den innehåller organisk aloevera och avocado olja... så det är ett stort plus!.

Awww =)

Skrivet av Linda den 2012-12-18 klockan 20:47:00

Dags att återgå till min gamla leave in balsam igen

Skrivet av Linda den 2012-12-18 klockan 20:40:00
Jag har för några veckor sedan börjat använda en ny leave in balsam från Mane n tail, den är helt ok men inte lika bra som min egna hemma gjorda leave in balsam.
 
Längtar tills mitt hår mår såhär bra igen !!!
 
 
Min hemma gjorda leave in balsam =)
 
 
Jag kände i helgen att mitt hår såg lite torrare ut än vanligt och det gillar jag inte! : / Så idag gjorde jag min vanliga mix som bestod av Shea butter, mandel olja, vatten och leave in balsam från Hydtratherma naturals. Genast när jag sprayade håret idag så kände jag en STOR skillnad, mitt hår mår mycket bättre nu...Så himla skönt! =)
 

Good hair filmen

Skrivet av Linda den 2012-12-17 klockan 22:31:00
Igårkväll satt jag och tittade på Good Hair filmen igen =D, vill tipsa till er som fortfarande inte har sett filmen att se den. Hela filmen ligger ute nu på youtube ;)
 
 

Hår tankar

Skrivet av Linda den 2012-12-17 klockan 22:25:00
Tittade runt på några youtube clips i helgen och såg bl.a ett program så uppgav att ca 37% av afroamerikaner i USA har deras naturliga hår dagligen, statistiken var från 2011.
 
 
Jag vet inte hur tillförlitlig sifforna var men oavsett så får man ändå en känsla av att det finns många svarta personer som väljer att ha sitt naturliga hår istället för rakpermanentat hår, löshår och peruker. Det kan man i stort sett se bara när man söker på olika video klipps på youtube. I Sverige när man går runt på stan kan vi knappt se några personer alls... Ganska trist faktiskt! Men jag är optimistik och jag är säker på att det kommer bli förändring på detta... En bra början är ju att vi delar med oss av vår kunskap, ju fler som bloggar eller överhuvudtaget informerar om afrohår och hårvård = dessto bättre!!

Tidning om afrohår

Skrivet av Linda den 2012-12-16 klockan 11:38:00
I USA kommer man att börja sälja en tidning om afrohår och hårvård. Tidningen kommer ut nästa år =) Så himla grymt ju!!
 
 
 

Svart barbie docka med afrohår =)

Skrivet av Linda den 2012-12-16 klockan 11:27:00
från ninimomo.com
 
Riktigt snyggt ju!!! Sådana dockor ska jag helt klart köpa till min framtids dotter =)

Hårtvättsdag: Fukt

Skrivet av Linda den 2012-12-16 klockan 11:05:00
Hihi mina korkskruvar är som hårtypen 3b fast väldigt väldigt väldigt små. I och med att korkskruvarna är så små så är mitt hår i slutändan hårtypen 4b-4c hår. =) Aja, nu är det dags för att utreda håret igen. Det funkar jättebra med mina klipps, är supernöjda med dem, det underlättar!!!. När jag utreder håret med kam, vatten och fuktgivande balsam (Tresemme Naturals) tar det ca 30 minuter att gå igenom hela håret.
 

 
Idag var det dags för att använda en fuktgivande balsam. Denna gång blev det Mane n' tail hårprodukten och denna har haft i håret i ca 3 timmar. Jag brukar inte alltid ha i mina inpackningar sålänge men det funkar bra om jag har tid =) Om jag inte har tid så ser jag iallafall till att ha inpackningen i minst 40 minuter.. ;)
 
 
 

21 frågor om hårvård (svar från moi)

Skrivet av Linda den 2012-12-15 klockan 21:50:00
 
 
1. Varför bestämde du dig för att börja ta hand om ditt hår?

Jag blev kring år 2008 inspirerad av en svart kvinna som videobloggade på Youtube. Jag hade innan dess ingen som helst koll på afrohår och hur man tar hand om det.Hon hade likadan hårtyp som mig och hennes hårlängd var MBL. (Mid back Length). Hon gav oss tittare jättebra information och tips om hårvård. Sedan dess har jag sökt efter mer och mer information och i samband med det började jag även att ta hand om mitt hår.

2. Vilka är dina två favorit hårprodukter?
 
Hydrotherma naturals daglig live in balsam och Shea butter. Jag gillar hårprodukter som är skonsamma för håret samt hårprodukter som innehåller många naturliga ämnen.
 
3. Vems hår beundrade du när du var liten?
 
Jag brukade se på serieprogrammet Sister/Sister på kanal5. Tjejerna Tia och Tamera Mowry i serien hade helt underbart hår!!!!!!

4. Vad är din ultimata hårlängd som du vill uppnå?
 
Mitt mål i dagsläget är att nå BSL (Braw strap length), hmm...jag får se hur jag känner när jag väl kommer till BSL, jag kanske till och med strävar till att få MBL (Mid back length) MEN om det känns för kämpigt så kommer jag att nöja mig med BSL.

5. Kommer du att fira något när du når till din ultimata hårlängd?
 
Nej, inte alls på något speciellt sätt. I slut ändan är hår ändå bara hår hehehe =)
 
6. Två olika hårfrisyrer som du vill pröva när du har nått din ultimata hårlängd?
 
En lång fiskbens fläta och en sidbens inbakadfläta  ;)
 
7. Vad föredrar du: Hälsosamt hår eller längd?
 
Hälsosamt hår
 
8. Vad föredrar du: Uppsatt hår eller utsläppt?
 
Jag föredrar en snygg uppsättning
 
9. Vilka produkter föredrar du: ? Salong märken, organic märken eller märken från lokala butiker?
 
Jag föredrar organic märken. De märkerna brukar vara skonsamma för håret och de produkterna stimulerar även hårsäckarna. Me like ;)
 
10. Vilka produkter/hårteknik tror du är övervärderad?
 
Marroccan oil..
 
11. Vilken produkt/hårteknik tror du är undervärderad?
 
Att massera sin hårbotten
 
12. Vad gillar du mest när det gäller din hårschema/regimen?
 
Hårinpackningar, massera min hårbotten och smörja in håret med fukt
 
13. Vad är mindre roligt när det gäller din hårschema/regimen?
 
Att utreda mitt hår. Fy, det är ganska jobbigt ibland. Det tar sådan lång tid :/
 
14. Olja eller smör?
 
Både och! Mitt hår älskar fuktgivande hårprodukter
 
15. Hästsvans eller slarvtoffs (bulle)?
 
När håret är kort så föredrar jag en bulle eller slarvtoffs
 
16. Peruk eller weave?
 
När håret är kort så föredrar jag peruk. I framtiden blir det inget utav dem
 
17. Vad är din åsikt kring hårprodukter som sägs ge ökad hårväxt?
 
Anledningen till att hår växer beror på olika saker så jag tror faktiskt inte på att en enda specifik hårprodukt kan ge ökad hårväxt.
 
18. Vilken hårlängd anser du vara långt?
 
Hårlängden BSL (Braw Strap Length) och längre
 
19. När var du senast på en hårsalong?
 
År 2009 när jag besökte mina släktingar i Uganda. Jag var på en hårsalong i huvudstaden och jag skulle fläta in weave. Frisörskan tvättade mitt hår och borstade mitt hår riktigt hårt med en borste (ej kam)... från botten och ner till hårlängden (ej från hårlängden och upp till hårbotten)  =(  Det var inte första gången som jag var på en hårsalong men det kommer absolut att bli min sista!!!!
 
20. Var gillar du att surfra mest? youtube, personliga hårbloggar eller hårforum?
 
Youtube och olika hårforum.
 
21. Och tillslut, vad vill du ge för tips till personer som precis har börjat att ta hand om sitt hår?
 
Se till att ge ditt torra afrohår tillräckligt med fukt!!!
 
Tänk på att ha tålamod och behandla ditt hår varsamt!! Lär känna ditt hår och köp hårprodukter som ditt hår gillar.

Moroccan oil och argan oil

Skrivet av Linda den 2012-12-15 klockan 19:48:00
Visste ni att morrocan oil är i princip är detsamma som argan oil?

 

Men skillnaden är att argan oil är 100% naturlig och mycket billigare i pris.
 
 

12.12.12

Skrivet av Linda den 2012-12-12 klockan 20:49:00
Underbar och speciell dag, 12/12/12. Endel väljer att gifta sig...en annan väljer att skämma bort håret lite extra just på denna dag =p Idag har jag masserat min hårbotten ganska länge med Black jamaican castor oil och sedan sprayat håret med Aloe vera juice.
 
 
 
 

Några tips på vägen...

Skrivet av Linda den 2012-12-12 klockan 06:55:00
När det gäller afrohår och hårvård:
 
 
 
  • Fokusera inte hela tiden att du ska ha längre hår, fokusera hellre på att få hälsosammare hår. Tillslut så kommer längden helt naturligt. (Det är lättare att få längre hår när håret är mer hälsosammare).
  • Sluta med att försöka få tag på alla hårprodukter som finns i marknaden för det finns väldigt många bra hårprodukter så det är lönlöst egentligen. Fokusera hellre på att lära känna ditt hår, hitta hårprodukter som ditt hår gillar och håll dig till dessa. För mycket hårprodukter är inget att sträva efter. Glöm inte att lagom är bäst!!
  • För mycket fukt i håret är heller inte bra,trots att afrohåret är torrt så är lagom mycket fukt det man ska sträva efter.
  • Glöm heller inte dina toppar när du vårdar ditt afrohår!! Exempelvis när du smörjer ditt hår med leavin balsam och naturliga oljor så glöm inte dina toppar också. Topparna är äldst och behöver därmed extra mycket uppmärksamhet. Att ge uppmärksamhet till topparna leder tillslut till att de inte bryts av. Vi kan då behålla längden på vårat hår och håret blir längre.

Afrohåret och dess fina olikheter

Skrivet av Linda den 2012-12-11 klockan 06:23:00
Lillesyrran tittade lite extra noggrant på mitt hår i helgen och sa: ''Linda, ditt hår, den består ju av en massa små mini korkskruvar''.
Haha, det är verkligen sant! Mitt afrohår liknar inte alls min systers. När man tittar runt och ser andras afrohår så är det ena afrot inte den andre lik... Riktigt coolt är det! =)
 

 

Hårtvättsdag: Protein behandling

Skrivet av Linda den 2012-12-09 klockan 17:30:00
Jag har tidigare försökt att ha som rutin att massera min hårbotten efter jobbet när jag exempelvis ser på TV eller innan jag går och lägger mig. Tyvärr har det bara fungerat i en kort stund och därmed lett till att jag bara snabbt har glömt bort rutinen. :S
 
 
Men nu på senare tid har jag äntligen hittat en ny rutin som har fungerat bra för mig. Min nya rutin är att massera min hårbotten innan hårtvätt i ca 15-20 minuter och det har fungerat jättebra! Så det får bli att jag får göra på det viset nu framöver =)
 
 
 
Denna helg blev det protein blandning med en ny balsam som jag fick i present av min vännina. Aubrey Organics har många naturliga och skonsamma ämnen i sina hårprodukter.. I love that!!
 
 
Jag hade i inpackningen i ca 2-3 timmar denna gång. Avslutade hela tvättrutinen med att lägga i fukt i håret med Hydrotherma natural leave in balsam, stängde in fukten med almond olja och tillslut sprayade håret med vatten mixat med Aloe vera Juice.

Herbal Essence i Sverige?

Skrivet av Linda den 2012-12-08 klockan 11:29:00
Se vad jag hittade när jag var ute i Skärholmen igår kväll. Jag var inne i en butik där alla varor såldes för mindre än 25 kr. Väl inne i butiken så ser jag hårprodukterna Herbal Essence!!
 
 
Och de kostade bara 15 kr !!!! Wow!!

Äter mycket ägg på senaste tiden

Skrivet av Linda den 2012-12-08 klockan 11:17:00
Queenmoreen skrev på hennes blogg för några veckor sedan om hur bra det b.la är att äta ägg för hälsosammare hår. Hon la upp en bild på ett ägg och jag blev genast jättesugen på ägg och dagen efter köpte jag en massa =D
 
Jag har alltså nu på senaste tiden fått värsta suget för att äta kokt ägg med kaviar och bröd. Så nu har jag ätit det som frukost i princip dagligen sedan dess, haha helt sjukt, i know =D 
 
 

Vilket väder

Skrivet av Linda den 2012-12-05 klockan 23:59:00
Oj, herregud vilket väder det var idag. Ca 1 meter hög snö, vindar som blåser starkt och inte minst kylan!!!!
 
 
Men hoppas alla ni med afro och/eller afrotextuerat hår inte glömmer att ta hand om erat hår nu även under vintern!! Ge inte upp!! ;)

I helgen..

Skrivet av Linda den 2012-12-05 klockan 23:34:00
Denna helg valde jag att lägga i en liten mängd cayenne peppar i håret och masserade min hårbotten med almond oljan i ca 10 minuter innan jag började med min vanliga hårvättsrutin...
 
 
I annat fall är det ingenting som är nytt gällande min hårtvätt. Jag utredde håret med tresemme natural balsam, gjorde en varm oljebehandling och avslutade hårtvätten med en fuktgivande balsam, en deep moisturizing conditioner från Mane n' tail. Åh!!! Mitt hår älskar verkligen Mane n' tail hårprodukterna <3. Tydligen är Mane n' tail hårprodukterna även gjorda för hästar..hahaha, förstå vad sjukt egentligen? men där ser man ;)
 
 

Sötnosar

Skrivet av Linda den 2012-12-02 klockan 19:49:00
Tänk när fler i framtiden kommer att få ökad kunskap kring afrohår och hårvård.. då kommer ju även fler barn i Sverige att se ut såhär i håret... hälsosamt och naturligt tjockt långt hår istället för relaxer och löshår... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Aww... så fina de är! =)

En aningen hjärtskärande...

Skrivet av Linda den 2012-12-01 klockan 11:14:00
Jag brukar ibland följa bloggen tonarsmorsa.se, jag tycker att hon är en riktigt grym person och hon verkar även vara en jättebra mamma! Trots att hon är en mamma som bloggar så skriver hon på ett sätt som olika typer av människor kan tycka är intressant att läsa, oavsett vad man har för ålder och bakgrund osv. Hursomhelt, idag hittade jag ett gammalt inlägg där tonårsmorsan skriver om Afro vs Löshår vilket var jätte bra skrivet. En hennes läsare svarar dock på följande sätt:
 
 

''Svårt. Mkt svårt. O ena sidan vill jag vara politiskt korrekt o säga att naturligt afro är det bästa o det vackraste o andra sidan gäller bara det synsättet om håret är mkt välskött och av bra kvalité.

 

Min ena dottera hår har varit av den absolut värsta sorten. Ingen afrosalong fick ordning på det och vi har gått igenom säkerligen 100 olika produkter och huskurer genom åren. Vi har haft sidenörngott, skyddat mot saltvatten o klor o sol osv osv. Men inget förbättrade hårkvaliten.

 

Efter flera års förstörande rakpermanent så är nu håret i ännu sämre skick och sen ca 3 år tillbaka så hat hon alltid löshår, antingen i flätor/twists eller insytt. Och jag förstår henne. Det är mkt nog ändå att tänka på som tonåring och när alla vännerna är blekfisar m långt tjockt vågigt blont hår ja då vill man inte sticka ut. Kanske det hade varit annorlunda om hon växt upp i ett område där det fanns fler nationaliteter?

 

Sen andra dottern har bättre hårkvalitr o helt andra förutsättningar. Hon får ha afro ibland o då ser det faktiskt fint ut. Min förhoppning är att hon ska lära sig älska sitt hår och våga ha det naturligt – jag jobbar på det:) ''

 
Det var lite hjärtskärande för mig att läsa detta.. För mig finns det INGET afrohår som är av en sämre kvalité. För mig finns det heller inget afrohår som inte går att ''hantera'' eller sköta om. Det är bara vi som isådantfall saknar den rätta kunskapen...Det är trist att det har gått så långt att hennes dotter har flätor, twist eller insytt istället för att fokusera på att ta hand om sitt egna hår. Jag tror att det kan bli svårt för dottern att älska sitt naturliga hår om hennes egna mor har en sådan uppfattning på afrohår. Barn känner ju av föräldrars känslor. Förhoppningsvis kommer dottern att ganska så snart hitta olika och framförallt bra sätt att vårda sitt hår. Jag hoppas verkligen det!!