En liten ''confession''

Skrivet av Linda den 2013-01-31 klockan 22:30:00
Trots att jag är väldigt intresserad av afrohår och hårvård så måste jag säga att jag inte alls har någon aning om hur man gör inbakade flätor. =D I min släkt bland kvinnorna är det faktiskt samma sak där. Min mamma visste inte hur man gjorde inbakade flätor, ingen av mina mostrar eller fastrar vet och inte heller min syster.
 
Det är nog kanske dags för  mig att bryta den trenden i guess.. =P Inbakade flätor är ju en bra skyddande hårstil för många av oss med afrotextuerat hår...
 
 
 
Så fint!!!

Carola och dotterns hår - min åsikt

Skrivet av Linda den 2013-01-30 klockan 22:58:00
 
 
För en tid sedan hade det diskuterats en hel del om Carola och hennes dotter Zoe i olika tidningar. Media var kritisk till hur hon hade behandlat sin dotters hår och de uppgav bland annat att det var fysisk misshandel. 
 
Enligt min mening så måste jag säga att Carola verkar vara en jättebra förälder och precis som många föräldrar så vill man alltid sitt barns bästa. Att Carola har valt att fläta sina dotters hår tycker jag inte alls skall liknas med barnmisshandel. Det är en överdrift! För det finns exempelvis jättemånga afrikanska föräldrar som rakpermanentar sina 3åriga döttrar och det är väl snarare sådant som borde tas upp i media. Det värsta skulle vara om Carola rakpermanentade dotterns hår och det gör hon inte så det är ju skönt.
 
När det gäller Carolas dotter så tycker jag dock att det är tråkigt att Zoe i princip alltid har tighta rasta flätor på huvudet och att det egna håret inte tillåts att andas ut och vårdas ordentligt. Fint är det ju, Zoes naturliga hår! Såg på bilderna att hon har hårtypen 4c. Jättesöt! =) Åh, Jag hoppas verkligen att Zoe, liksom andra barn med afrohår kommer att älska sitt naturliga hår när de blir äldre...
 
 
Zoe är igång med flätningsprocessen ...
 
 
Zoe är nästan klar =)
 
 
Aww...Jättesnygg!

Nu vet alla på jobbet

Skrivet av Linda den 2013-01-30 klockan 22:11:00
att jag har en peruk.. hahaha även min chef vet nu! =D Men vad fan.. Det är ju som det är ibland.. =) Varför ska man egentligen skämmas för att man har weave, wigs eller liknande? Bättre att bara kan stå för sin sak... Eller ?
 

Ät gott...

Skrivet av Linda den 2013-01-29 klockan 23:26:00
 
 

Första träningen på länge

Skrivet av Linda den 2013-01-29 klockan 23:23:00
Håret mår ju som bäst när man tränar och mitt nyårslöfte för detta år var att komma igång med träningen.
Jag har inte tränat någonting på ca 1, 5 år, haha fan vad sjukt egentligen men jag tycker och andra sidan att tiden har gått väldigt fort =P
 
 
 
Super roligt var det idag men jag ser inte fram emot träningsverken som kommer på morgondagen :/

Grupp på facebook för personer med dreads och naturligt hår

Skrivet av Linda den 2013-01-27 klockan 11:18:00
För er som är medlem på facebook så skulle jag vilja rekommendera gruppen:
 
 <3 Swedish Dreads & Natural Hair <3
 
 
En grupp där personer med dreads och naturligt hår lägger ut bilder på deras hår. Jätteinspirerande och kul att se! 
 
Hoppas att ni alla har haft en trevlig helg!. Kram

Tips på bra hårmask 101

Skrivet av Linda den 2013-01-26 klockan 10:14:00
Hårmasker är framförallt bra för skadat hår. Använding av plattånger, mycket exponering av sol, kemikalier i vissa hårprodukter, smuts och/eller föroreningar i miljön, dåliga hårvårdsrutiner, dålig diet, brist på vitaminer i kroppen är några exempel på vad som kan skada håret. Att regelbundet göra hårmasker minimerar förstört och skadat hår. Hårmasker hjälper även håret och hårstråna att återfuktas hälsosamt. 
 
 
 • Naturlig olja
 • Citron
 • Ägg
 • Honung
 • Banan
Applicera hårmasken i håret i minst 30-40 minuter. (Ju längre dessto bättre). Om du har hårmasken i flera timmar så är det ju superbra!, dock inget måste!. Skölj sedan ut hårmasken med shampoo/eller balsam.
 
OBS! Om du tvättar ur hårmasken med shampoo. Avsluta alltid hårtvätten med en balsam!
Info från hemsidan buzzle.com sökord hairmask + recipe

Älskar pre-poo's!!

Skrivet av Linda den 2013-01-26 klockan 09:43:00
Sedan jag börjande med min 'healthy hair journey' i januari 2012 så har jag bara hunnit göra pre-poo's 2 gånger. Gud mitt hår älskar verkligen det! Första gången använde jag mig utav Shea butter som jag la i håret över natten innan och började sedan med hårtvättsrutinen dagen efter. 
 
Och nu i helgen blev det en protein/fuktgivande balsam Olive oil replenishing conditioner. Me absolutely adore pre-poo's <3 

Yupp!!

Skrivet av Linda den 2013-01-25 klockan 16:35:00

Tips vid utredning av hår

Skrivet av Linda den 2013-01-25 klockan 16:26:00
 
 
-Utred aldrig håret om du är stressad!!
-Ha tålamod 
-Var varsam
-Använd en bredtandad kam
-Utredning underlättar när håret är blött och insmörjd i ''silkig'' balsam

Gör en pre-poo

Skrivet av Linda den 2013-01-22 klockan 20:49:00
 Skäm bort håret lite extra med jämna mellanrum...
 
 
 
Satsa på en hårinpacking över natten, innan hårtvättsdagen. På engelska kallas det för ''Pre-poo''
 
Fördelar:
 
-Förbereder håret inför schamponering (Schampoo torkar ut håret)
-Stärker håret
-Ökar fukten i håret
-Förminskar att håret förstörs
-Bra för hår som är torr
-Lättare att utreda håret
 
 
Information från hemsidan naturalhairwoman.com, sökord; pre-poo 

Månadens hår

Skrivet av Linda den 2013-01-22 klockan 20:37:00
 

Sötnos <3

Skrivet av Linda den 2013-01-22 klockan 20:34:00

Brazilian Blow out... är det säkert?

Skrivet av Linda den 2013-01-21 klockan 21:29:00
I veckan tog jag sällskap med en f.d kollega påväg till jobbet. Vi pratade lite allmänt om hår och hårvård. Min f.d. kollega berättade bl.a att hon börjat göra Brazilian Blow out på sitt hår, detta för att göra håret rakare. Hon gör det själv hemma och inte på hårsalong. Min f.d kollega har lockigt hår, dvs hårtyp 2a-b.  
 
Jag måste erkänna att jag genast blev lite paff när hon sa vad hon gjorde med sitt hår, eftersom att jag för några år sedan hade hört att Brazilian Blow out skulle vara riktigt skadligt för håret, så allvarligt att Sverige t.om. förbjudit hårsalonger att utföra Brazilian Blow oust på sina kunder... Min f.d kollega menade dock på att de produkter hon använde faktiskt var mycket hälsosammare än rakpermanentning?? (Det tror jag inte)
 
 
Brazilian Blow out innebär att man med hjälp av plattång och en smörja som innehåller keratin och kemikaliska ämnen (oftast formaldehyde) gör håret rakt i några veckor, för vissa t.om. i några månader.
 
Nu beslöt jag för att kolla lite närmare på det hela och det visar sig att ämnet formaldehyde som finns i Brazilian Blow outs.... är farlig när den är i en större mängd. 

Enligt wikipedia kan en stor mängd av formaldehyde orsaka irritation i ögonen, astma och andningssvårigheter. Ännu större mängd (ca 30ml) kan orsaka dödsfall hos en vuxen människa. Endel hemsidor säger att ämnet orsakar större risk för cancer.
 
 
Enligt hälso och miljöverket skall inte mer än 1 % av formaldehyde finnas i en produkt men enligt utredningarna så visade sig att Brazilian Blow outs hade ca 8 % formaldehyde, det var därför som många länder i Europa förbjöd fortsatt behandling av Brazilian Blow outs. Skrämmande var att endel leverantörer hävdade starkt att deras produkter var ''formaldehyde free'' men utredningarna från hälso och miljöverket visade någonting annat, det visade sig att produkterna faktiskt hade över 1% av ämnet formaldehyde. :S
 
Var och en får ju självklart göra vad de vill med sitt hår, hoppas dock att personer som väljer att göra Blow outs, oavsett om det är i hemmet eller på salonger ändå har vetskap om detta ämnet.
 
Jag får nog fråga min f.d kollega om detta när jag träffar på henne igen... 

Min peruk... =)

Skrivet av Linda den 2013-01-20 klockan 13:21:00
Jag kom just och tänka på att man för några år sedan verkligen gjorde allt för att tala om för andra att ens peruk, weave och hårförlängning var ens egna hår..hehe jag vet inte varför faktiskt, kanske så skämdes man trots allt.. Idag om någon frågar mig så säger jag faktiskt att jag har peruk om jag har det..  =) Hehhe undrar vad folk tänker när jag säger det men jag bryr mig inte alls längre.. det är ju trots allt BARA hår.. inte så seriöst för min del iaf.
 
 

Att tänka på vid användning av hårfön

Skrivet av Linda den 2013-01-19 klockan 10:03:00
 
 
Undvik slitage, använd värmeskydd på nästan självtorkat hår och föna sedan. Håll fönen minst 20-30 cm från håret så det inte bränns.

Varför använda en hår mousse?

Skrivet av Linda den 2013-01-17 klockan 21:49:00
 
 
 
För att få mjukt hår och god volym, använd en mousse som absorberas lite av händerna, det förhindrar knastrigt hår, detta gäller främst personer med rakpermanentat hår.

Någon som känner igen sig?

Skrivet av Linda den 2013-01-16 klockan 22:24:00
 
 
 
Hahah!  =D
 
 

Afrohår och handduk

Skrivet av Linda den 2013-01-16 klockan 07:32:00
 
Undvik slitet hår genom att krama håret torrt med handduken istället för att gnugga ;)

E.F.A oljan

Skrivet av Linda den 2013-01-14 klockan 21:19:00
Jag var på hemmafest för två veckor sedan hos en barndomsvän. En kille med hårtyp 1A på festen fick en förfrågan om varför hans hår har växt så snabbt. Han svarar att han har börjat ta ca 1 matsked E.F.A olja varje dag och att det har hjälpt honom jättemycket...
 
 
 
Ikväll kollade jag upp lite om vad som gäller kring E.F.A oljan. Det står följande:
 
POSITIVT:
 • Utvecklar hjärnan
 • Bra för hjärtat
 • Bra för njurar och lever
 • Bra för matsmältningen
 • God blodtryck
 • Bra att smörja lederna
 • Förbättrad nervsystem
 • Bra för hud och naglar (Oklart på vilket sätt)
E.F.A OLJAN FÖRHINDRAR:
 • Dålig hjärnfunktion
 • ADHD diagnos hos barn och vuxna
 • Utmattning/trötthet
 • Depression
 • Problematik med matsmältning
 • Gallsten
 • Leder sjukdomar
 • Dålig immunförsvar
 • Hud sjukdomar
 • Dålig ögonhälsa
 
Ingen annan olja är tydligen av lika bra kvalité som E.F.A oljan. (Essential Fatty Acid).
 
Bra att ta E.F.A oljan om man exempelvis äter för lite grönsaker, har torr hud eller hårbotten, har nagelsprickor, lider av håravfall, psoriasis och acne, äter ensidig kost, har hårbottenproblem eller är äldre.
 
 
Information från hårologikurs och hemsidan: healthbeyondhype.com sökord EFA oil

Happy 1 year anniversary

Skrivet av Linda den 2013-01-13 klockan 20:12:00
Nu har det gått 1 år sedan jag rakade av mig allt år.. tiden har gått riktigt snabbt.. man lägger verkligen inte märke till hårväxtsprocessen förens man tittar tillbaka på sina hårbilder... =)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag har fått chansen att lära känna mitt naturliga hår under 2012, det har varit otroligt kul, lärorikt och intressant. Nu ser jag fram emot en ny resa under 2013.. =) Yeah!!

Årets citat

Skrivet av Linda den 2013-01-12 klockan 22:53:00

 

- MyNappyRoots87 från Youtube

 


Ett inlägg från Stylesearch om hårrutiner hos personer med hårtyp 1 och 2

Skrivet av Linda den 2013-01-11 klockan 17:40:00
Ett inlägg skriven 29/10-12 från hemsidan Stylesearch (personer med längre hår delar med sig av deras hårrutiner):
 
''Tvättar håret 3 ggr i veckan, tvättar med varmt vatten (inte jätte varmt såklart) lägger i schampoo bara i hårbotten 2 ggr, sen inpackning i ca 10 min, avslutar med balsam i bara längderna och sköljer ur det med kallt vatten, kramar håret med handduk lite och sen lägger i olja. Går igenom mina toppar med frisörsaxen då och då. Sover med en lös fläta.''
 
 
 
När man jämför hårrutinerna så är det är ju inte alls så mycket som skiljer sig från personer med afrotextuerat hår och personer med en annan hårtyp... 

Min skyddande hårstil under 2013...

Skrivet av Linda den 2013-01-10 klockan 22:42:00
Min ''protective hairstyle'' för detta år kommer att vara p-e-r-u-k-en!  ;=)
 
 
Jag brukar köpa min peruk, utan peruknät från afrocosmetics i Hötorget för 390kr, syntetiskt hår.
 
Hur sköter jag min peruk?
Nackdelen med syntetiskt hår är att det inte går att platta håret, sedan blir peruken ''gammalt'' efter ca 3 månader men då köper jag bara en ny. Jag brukar med andra ord inte riktigt sköta min peruk med exempelvis plattning, fön, balsamtvätt osv... sånt gör jag hellre med mitt eget hår...
 
 
Jag har haft peruk sedan jag rakade av mig allt hår förra året, det kändes lite ovant i början men nu gillar jag den jättemycket. =)
 
Den sitter verkligen bekvämt i håret. Många brukar ofta fråga mig ''Sitter peruken fast?''. Jo det gör den faktiskt! Exempelvis så hade jag min peruk när jag var på Gröna Lund förra året och trots all tryck från vinden när man åkte olika karuseller så gick det riktigt bra! =D För mig sitter den som en skön mössa, inte för tight eller för löst.
 
 
 Peruken med uppsatt frisyr =)
 
 
Peruken med utsläppt frisyr (Jag och min vännina, vi har båda peruker på oss)

Hårfakta 101

Skrivet av Linda den 2013-01-09 klockan 21:34:00
Varför är afrotextuerat hår torrt i jämförelse med andra hårtyper?
 
''Personer med afrotextuerat hår har lockar och/eller krull i naturen. Alla personer oavsett hårtyp, producerar naturliga oljor i hårbotten MEN alla twistar och skruvar i våra afrohår gör det svårare för våra naturligare oljor att nå längre ner på håret och även ner till hårets toppar. Det är därför som vi istället behöver regelbundet ge ''mekanisk'' fukt till vårat hår. ''
 
- Freed_naturalsbytarachanel på Instagram
 
 
 
So seal and moisture is the key to retain length ladies! ;)

Min plan för håret år 2013

Skrivet av Linda den 2013-01-08 klockan 23:50:00
När jag tittar tillbaka på förra året så måste jag säga att jag är ganska nöjd över hur jag har hanterat mitt hår och att jag har lyckats hålla en kontinuitet och inte heller fuskat med exempelvis hårvtvättsrutiner osv. (Helt sjukt egentligen... =D )
 
 
Min plan för år 2013:
 
 • Fortsätta hålla en kontinuitet i tvättrutin( 1 ggr i veckan), lägga fukt i håret (i princip dagligen), massera hårbotten minst 1 gång i veckan.
 • Börja med Silica kosttillskott direkt efter när mina multivitamins tabletter har tagit slut
 • Börja träna på allvar!
 • Försöka stressa mindre 
 • Låta afrohåret vila ca 90% av hela året (ej ''manipulera'' håret så mycket, dvs inte platta håret eller hårföna håret, inte ha tighta flätor (flätor funkar inte för mig) 
 
 
 
 
Wish me luck guys =)
 

Dags att komma igång med träningen

Skrivet av Linda den 2013-01-06 klockan 22:01:01
När det gäller hårvård är det även viktigt att fokusera på kroppens inre. Så nu är det verkligen dags för mig att göra det, förutom att äta mer hälsosamt så är träning även bra om man vill att håret skall må bra fullt ut.
 
Det var ett tag sedan jag tränade men nu blir det äntligen dags för mig att komma igång på riktigt. Jag har anmält mig till en strip aerobics kurs =D och nu finns det inget återvändo =) Ser fram emot det träningen, det ska bli superkul! ;)
 
 
 
 
 
 

Andra hårtyper kan få afrohår med hjälp av toalettpapper!

Skrivet av Linda den 2013-01-05 klockan 13:55:00
Läste ett inlägg från frisorbloggen.se, där har hon lagt upp denna coola video:
 
 
Jag blev riktigt chockad över att det faktiskt var så lätt för personer med hårtyp 1 och 2 att få hårtypen 3-4 (afrotextuerat hår). Med hjälp av toalett papper, hihi! 

Det är alltid roligt när man kan hitta metoder som finns lätt tillgängligt i hemmet. Är jätteglad över att ha sett denna video =)  Den här videon inspirerade mig till att själv försöka göra lockar på detta vis, istället för att använda flexirods.. 
 
 
Flexi rods
 
 
 
 
 
Resultatet
 
 
 
No more flexirods, eller?

Hårtvätt: Naturlig schampo och fuktbehandling

Skrivet av Linda den 2013-01-03 klockan 22:11:00
I helgen rensade jag ut håret med äppelcider vinäger, istället för schampoo. Det var verkligen dags kände jag eftersom att min hårbotten började klia. Inte så konstigt egentligen om jag kör med balsam metoden =)
 
 
 
 
 
Avslutade hårtvätten med en fuktgivande balsam från GPS Aubrey, en balsam med skonsamma ämnen för håret.
 
 
 

Månadens hår

Skrivet av Linda den 2013-01-03 klockan 21:52:00
 
Snyggt!!

Längd uppdatering

Skrivet av Linda den 2013-01-02 klockan 22:00:00
November 2012
 
 
Trots att det endast är en månads längdkoll så tror att man kan se att mitt hår har växt lite. I november var håret ca 2 cm ovanför nyckelbenet. I bilden från december så är min hårlängd precis vid min nyckelben.... so it growing =P... Jag tackar min hårmassage som jag har börjat med i de senaste månaderna ;)
 
December 2012
 
 
Det här blir nog min sista längduppdatering månadsvis...känns lite överdrivet hehe, min nästa uppdatering får bli i mars eller april 2013. ;)
 

Gott nytt år allesammans! =)

Skrivet av Linda den 2013-01-02 klockan 21:07:00
 
Jag hoppas att ni alla har haft ett riktigt grymt nyårsfirande =) Önskar allihoppa en god fortsättning på det nya året och att allt ni önskar uppnå med erat afrohår kommer att gå i uppfyllelse under år 2013!
 
Åh, tänk att jag nu har haft mitt naturliga hår i ett år! Det känns som att tiden har gått riktigt snabbt, det känns inte som att det var längesedan jag rakade av mig mitt hår. And now im here, 1,5 år kvar tills rakpermanentning och det känns inte alls som en lång tid längre ;)
 
Under år 2012:
 • Jag beslöt mig i januari 2012 för att raka av mig mitt hår och börja om från början när det gäller att ta hand om håret. Mitt hår var rakpermanentad, förstört, ohälsosamt och väldigt slitet, i princip dött ''materia'' hehe=). Första veckorna när jag precis klippte allt hår var jag jätteledsen, men nu är jag tvärtemot väldigt glad att jag gjorde det. 
 • Min bästis övertygade mig att börja skriva en blogg om afrohår och hårvård och i augusti 2012 började jag skriva. Jag är glad att jag började skriva, jag har lärt mig jättemycket! När det gäller hårvård och afrohår så är kunskapen nästan oändlig, det finns alltid mer och mer saker som kan lära sig and I love it! =P
 • I september 2012 gick jag en två dagars hårologi grundkurs. Hårologi betyder läran om hår och kursen var otroligt lärorikt och givande. Är otroligt glad över att jag fick delta i kursen. (Kursen är endast för frisörer, vilket jag inte är!).
 • Jag fick reda på att Mane n' Tail hårprodukterna även säljs i Sverige, samt Herbal Essence! Helt underbart!!
 • Upptäckte Aloe Veran juicen!
 • Fick reda på att frisörutbildningarna i Sverige inte undervisar något alls om afrohår. Inte ens en en-timmes kurs =( Det är ju ganska trist, för afrohåret är inte så främmande i jämförelse med andra hårtyper som man kanske kan tro :s
 • Fick en PH-mätare i födelsedagspresent i november 2012. =) Den har jag inte lyckats använda ännu men ska börja att göra det snart och mäta olika hårprodukters PH-värde. Det bästa hårpodukterna är ju de som har samma PH-värde som håret.
 • Under 2012 läste jag mer om PH-skalan. Är oerhört glad att jag gjorde det, på så sätt är det mycket lättare att ''kontrollera'' sitt hår och inte tvärtom.
 
Jag hoppas att år 2013 blir det år där man kan komma att se fler personer med afrotextuerat hår som bloggar och stöttar varandra i deras ''hårresor''. Ju mer dessto bättre och roligare! ;)