Hår processen

Anagen fasen:
Är den längsta fasen där håret växter längst i hårprocessen, mellan 2-5år ibland även upp till 6 år. I denna fas arbeter cellerna som finns i hårrötterna och divideras. När cellerna divideras så ''knuffar'' de nya cellerna de äldre cellerna ut och formar hårstrån. Att cellerna divideras underlättas av syre, energi och näring som ges via blodströmningen. Ungefär 90% av ens hår befinner sig på Anagen fasen. Varje person har ungefär 100, 000 hårstrån på huvudet.Hår växer ca 0.0035 cm per dag, vilket är ca 1 cm per månad. Detta betyder att håret kan bli ca 24-72 cm lång om anagagen fasen inte rubbas eller förstörs.
 
 
Catagen fasen:
Så kallade ''förstörande'' fasen eller ''rubbningsfasen''. Det är då cellerna i hårrötterna slutar att divideras och håret slutar att producera. Detta sker mellan 3-6 veckor.
 
Telogen fasen:
Vilande fasen. I denna fas är håret kvar i hårsäcken men slutar växa. Hår som befinner sig i den vilande fasen kan lätt dras ut vid kamning eller hårtvätt. Ungefär upp till 15% av ens hår är i den vilande fasen någon någon. Detta sker mellan 3-5 månader.
 
Exogen fasen:
Man tappar ca 50-150 hårstrån på en dag pågrund av exogen fasen.  (vilket är normalt). På engelska kallas det ''shedding''. När man förlorar dessa hårstrån per dag så påbörjas ny hårprocess på en gång.
 

Information taget från Science of Healthy Hair, Hair 101 på sidan Tumblr



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

blackhaircare.blogg.se

Personer med afrotextuerat hår kan få hälsosamt och friskare hår. Personer med afrotextuerat hår kan även växa ut sitt hår så långt som de själv önskar. Målet med denna blogg är att bryta myten gällande personer med afrotextuerat hår och ge ökad kunskap kring ämnet afrohår och hårvård.

RSS 2.0